Vabariigi sünnipäevaks valminud sajandi šokolaadi retsept pärineb aastast 1918
Šokolaad on šokolaadimeister Vello Koosma kirg. 40 aastat tagasi Kalevi kommivabrikusse mehaanikuks läinud mees ei osanud toona arvata, kuhu elu pöörab.
"See oli suur juhus. Pärast sõjaväge noorele inimesele natuke raha teenida, mõtelda, et kolm kuud olen, lähen ja otsin oma teeotsad üles," meenutas Vello Vahur Kersna saates "PÕS, kallis juubilar!".
Täna tellib Vellolt esinduskommikarbid nii Vabariigi Kantselei kui ka Stenbocki maja. Koos poegade Kristjani ja Kaspariga on Vello ainus Eesti väiketootja, kes teeb oma šokolaadi algusest lõpuni ise.
Vello ise usub, et kui ta suudab iseennast panna šokolaaditegemise sisse, tuleb ka tulemus. Ainuüksi šokolaadikomme on Vello loomingus üle 40 erineva maitse. "Mul kaupluse müüjad ütlevad, et ära rohkem tee, meil ei ole letis enam pinda, et kuhu panna seda toodet ja mismoodi. Neid ideid tuleb," selgitas Vello.
Vabariigi aastapäevaks valmistas Vello kaks šokolaadi, kus 1918. aasta retsepti järgi valmistatud šokolaaditahvel on kõrvuti Karmelle šokolaadipoe tänase tipptootega. Sajandi šokolaad räägib loo sellest, kuidas on šokolaad saja aastaga muutunud.
Toimetaja: Rutt Ernits