Artikkel on rohkem kui viis aastat vana ja kuulub arhiivi, mida ERR ei uuenda.

Eesti uus rahvustoit on karamellikattega astelpaju-kaerakile

Toiduakadeemia asus otsima Eestile kaasaegset rahvustoitu, kuna saja aastaga on meie toidulaud tundmatuseni muutunud ning nende arvates vajab Eesti uusi rahvus- ja rahvatoite. "Ringvaates" tutvustas konkursi korraldaja Tarvo Kullamaa nelja finalisti ning selgus ka võitja.

Võiduroa karamellikattega astelpaju-kaerakile autor selgitas, et kaerakile valmistamiseks tuleb kaerahelbed lasta käärima. "Soe vesi kallatakse peale, hoitakse toasoojase 24-48 tundi, siis kurnatakse ära ja see vedelik keedetakse koos astelpajudest pigistatud mahlaga," selgitas ta.

"Saja aastaga on muutunud tehnikad ja elustiilid, inimesed söövad hoopis teistsuguseid asju," ütles Kullamaa "Ringvaates" ja tõi välja, et neile saadeti sadu erinevaid roogu. "Täiesti müstiline, kui palju ägedaid toitusid tekkis meile."

"Ringvaate" stuudios tutvustati nelja finalisti:

Ülle Niinemets oli eelroana valmistanud värvilise kiluvõileiva. "See uus mõte tekkis sellest, et kui ühel pühapäevahommikul ei olnud kapis muud kui kilu, eelmisel päeval üle jäänud külm hernepüree ja tükike leiba, siis need sai kokku pandud, natukene muna juurde ja sellest tekkis mõnus hommikusöök," selgitas ta.

Kuigi finaaltoite on kokku neli, siis Erlis Schönbergilt tuli lausa kaks toitu. "See on külm hapukapsa supp, mis on keefiri ja hapukapsa kooslus, mille seob üheks suitsupõse sinepine leib," tutvustas ta üht oma toitudest ning tõdes, et sellest komplektist tuleb väga hea kooslus.

Tema teiseks toiduks on suitsuräime-rukkileivasupp. "Kui siiamaani olete harjunud maitsma magusat leivasuppi, siis nüüd on ta soolane, ja kui nüüd koos pehmema muna ja tilliõliga maitsta, siis sobib kokku."

Kolmas finalist Monika Uibo oli valmistanud magustoidu, milleks on karamellikattega astelpaju-kaerakile. "Mina otsustanud selle toidu päästa, kuna paljudel on kehv mälestus selle roaga lapsepõlvest," nentis ta ja lisas, et selle toidu jaoks tuleb kaerahelbed hapendada. "Mina andsin sellele magustoidule natukene värvi, et ta ei ole hall hapu löga, tal on nüüd magustoidu välimus, väga mõnusaks teeb karamellikiht seal peal ja kõrvale sai tehtud kaeravahvel."

Toimetaja: Kaspar Viilup

Allikas: "Ringvaade"

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: