Tippkokk tutvustas EL-i eesistumise sensatsiooni: seavere makroon kuuseokka kreemiga
Tippkokk Peeter Pihel tutvustas Tallinnas Vabaduse väljakul ETV saates "Sajaga juubeliaastasse!" Eesti Euroopa Liidu eesistumise üht sensatsioonilistest toitudest - seavere makrooni kuuseokka kreemiga.
Makroone maitsnud saatejuhid Margus Saar ja Nikolai Bentsler ning teine külaline Hendrik Toompere jr arvasid, et Eesti eesistumise ajal pakutu meenutas hematogeeni.
"Peaaegu, veri on õige. Siin on kasutatud seaverd ja kuuseokastest on tehtud kreem vahele ja see roheline puru on kuusevõrsesool. Iga hea magustoit vajab natuke soola ka," kirjeldas Pihel.
Koka sõnul maitses makrooni ka Saksa kantsler Angela Merkel ja kiitis selle heaks.
Piheli sõnul oli eesistumise õhtusöökide peakoka amet suur ettevõtmine ja väga huvitav aeg meeskonnatöö poolest. Piheli sõnul tõi eesistumise aeg välja, kui palju häid tooraineid ja väiketootjaid Eestis on.
Kuigi eesistumisel oleks võinud pakkuda Eesti rahvustoitu kama, siis Piheli sõnul oli tema üks eesmärkidest astuda kamast sammu võrra ülespoole. "Kama on hea küll, aga toit peab ajas ka muutuma. Seda me näeme ka enda pidulaua toitude pealt - Eesti toit muutub ajas toredasti," märkis ta.
Toompere jr rääkis saates, et kuigi jõululaual on temal traditsiooniliselt seapraad, sült ja verivorst, siis kolmandaks päevaks saab sellest juba isu täis ning toidulauale satub ka rohkem n-ö eksperimente.
Toimetaja: Merili Nael