Galerii ja retsept: Eesti rahvas valis juubelitordiks muraka-kodujuustutordi
Eesti 100. sünnipäev läheneb ja täna, aasta viimasel päeval valiti Vabaduse platsil rahva abiga välja juubelitort, mida pakutakse 24. veebruaril ka presidendi vastuvõtul. Rahvahääletuse võitjaks osutus Marju Männiku muraka-kodujuustutort.
EV100, Presidendi kantselei ja Nami-Nami lükkasid käima isamaaliste tortide konkursi, kuhu esitati 66 võistlustööd. Professionaalse žürii abiga valiti välja kolm finalisti, millest parim selgitati välja rahva abiga suurüritusel "Sajaga juubeliaastasse".
Võitja:
Marju Männik - Muraka-kodujuustutort musta leiva ja köömnenapsuga (täpne retsept)
Tumeda šokolaadi, pähklivõi, rukkileiva ja küpsise põhi, sellel murakatäidis vähekese Kristallkümmeli köömnenapsuga, siis valge šokolaaadi-kodujuustu-vahukoore-köömnenapsu kreem.
Presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik kommenteeris, et võidutordis on nii särtsu kui ka maalähedust. "Ta on väga hea kerge. Siin on esindatud murakas, mida mingil põhjusel väga tihti ei kasutata. Mul on hea meel, et see on leidnud oma tee torti," kiitis Lepik.
Hobikokk Marju Männik, kes on võidutöö autor, kinnitas, et tegemist on lihtsa magustoiduga, mida küpsetama ei pea. Vaja on ainult külmkappi ja murakaid. Torti kaunistab Lõuna-Eestist korjatud põdrasammal.
Inspiratsiooni sai Männik metsas jalutades. "Mõtlesin, et Eesti tort, siis tuli ikkagi Eesti loodus. Mulle meeldib väga käia Eesti looduses ja matkata," ütles ta.
Ülejäänud finalistid:
Maris Meus - Meetort "Kirivöö" (täpne retsept)
Klassikaline Meetort uues kuues ehk "Kirivöö". Klassikalised meekoogikihid laotud diagonaalis, nii et moodustub muster. Vahel on hapukoor, kaunistatud marjadega.
Tiia Kõrgesaar - Haapsalu pitsiga kaetud mustasõstra-piparmünditort (täpne retsept)
Šokolaadi-küpsise põhi, siis tarretatud mustasõstrakiht, siis valge šokolaadi ja piparmündi ja toorjuustu ja vahukoore täidis. Peal on tumeda šokolaadi ganache, kaunistatud suhkrupitsipulbrist tehtud pitsi ja valge šokolaadiga.
Isamaaliste tortide konkurss toimus juba kümnendat korda, sellel aastal oli kokandusportaali Nami-Nami ellukutsutud võistlus pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Konkurss kuulutati välja 13. novembril ning võistlustöid laekus 66, millest pääses eelvalikuga edasi kümme retsepti. Kolm finaali pääsenud tööd selgusid asjatundliku žürii ja Nami-Nami veebiportaalis toimunud hääletuse tulemusena.
Toimetaja: Rutt Ernits