Vahemere ääres tegutsevad oliiviõli sommeljeed
Oliiviõli tootmine Vahemere piikonnas on omaette teadus. Nii nagu veinimaailmas toimuvad degusteerimised sommeljeede käe all, on olemas ka oliiviõlide sommeljeed.
Külmpress ehk ekstra neitsi oliiviõlid, mida sommeljeed tutvustavad, on eriti kõrge kvaliteediga. Hinnavahe tavapoodides müüdavate oliiviõlidega on umbes neljakordne. Eestis täna meistriklasse andnud Itaaliast pärit Fausto Borella näitab meile, kuidas käib oliiviõli õige degusteerimine, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Nii nagu erinevate veinide aluseks on viinamarjasordid, on oliiviõli puhul oluline oliivisort. Tulemuseks on erinevate maitsetega õlid ning just maitseerinevustest sõltub, mille jaoks õli kasutada.
"Oliiviõli saab kombineerida erinevate toitudega. Minu käes olev õli sobib näiteks huntahvena tartari peale, sest see ei ole väga tugev. Kui õli oleks mõrudam ja vürtsikam, siis sobiks see näiteks liha peale või näiteks pastadesse, mis on tomatised. Me katsetame oliiviõli ka majoneesi tegemisel. Me ei pane pipart, sest see ei ole alati tervislik. Ei pane soola ega pipart, vaid lihtsalt oliiviõli. Oliiviõli saab kasutada ka näiteks küpsetiste sees. Või asemel saab lisada hoopis külmpress oliiviõli," rääkis oliiviõli sommeljee Fausto Borella.
Kõige suurem oliiviõlitootja maailmas on Hispaania. Samas on aga Itaalia maailmas esimene oma oliivide sordirohkuselt. Nimelt on seal üle 500 erineva sordi.
Toimetaja: Aleksander Krjukov