Saarlased on mahlaks teinud tonnide kaupa õunu
Tänavusest heast õuna-aastast on palju räägitud, kuid kuna vähemalt Saaremaal õunu keegi kokku ei osta, siis hinnanguliselt kuni pool koduaedade saagist võib sattuda kompostihunnikusse. Kohalikel õunamahlategijatel on aga juba septembri algusest peale kiired päevad, sest õunu on mahlaks tehtud tonnide kaupa.
Veljo kogus aastaid tagasi Saaremaal hooajaga 600 tonni õunu mandri tööstustele. Kuna ükski tööstus enam Saaremaalt õunu ei taha, mõtleb õunafänn nüüd ainult enda peale. Tänavu on ta teinud enda tarbeks üle tuhande liitri mahla, vahendas "Aktuaalne kaamera".
"Juba mitmel viimasel aastal on mul olnud nelisada liitrit õunamahla, aga kevadel on tulnud juba Tallinnast tulnud lastele öelda, et enam kaasa ei võeta, nüüd on ainult kohapeal joomiseks. Aga järgmisel kevadel saan öelda, et saate kevadel ka kaasa võtta kui soovi on," rääkis Veljo.
Et õunamahla tegemine on Kuressaares populaarne, näitab õunte kogus, mis mahlapressija juurde on toodud.
Mai kinnitas, et temal oli õunasaak tänavu väga hea ning mahla on ta lasknud teha juba 45 liitrit.
Õunamahla pressija Kristiina Õuna sõnul sobivad mahlaks paremini kõvema koore ja tihedama viljalihaga õunad. "Seda rohkem tuleb mahla ja seda parem on pressida," ütles ta.
Uus ja kasulik trend on kuumutatud mahla pakkimine kilekottidesse. "Kui ma sellest esimest korda lasen, siis kuu või kauem saab sealt mahla lasta ja see ei rikne seal," kinnitas Tiina.
Kristiina teeb mahla seitsmendat hooaega ja teab, millistest õuntest tuleb rohkem mahla ja mis värvi mahl tuleb näiteks punastest õuntest.
"Millegi pärast olen märganud, et rohelise koorega õun annab palju enam mahla kui teised värvid. Ja mida punasem õun, seda roosam mahl!" ütles ta.
Toimetaja: Merili Nael