Eesti leiva päev meelitas vabaõhumuuseumisse ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Foto: ERR

Tuhanded inimesed käisid Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päeval, kus sai vaadata rukkileiva saamislugu rehepeksust ja jahu jahvatamisest kuni küpsetamiseni.

Seletati ka, miks tainas enne ahju minekut peab peidus olema ja anti põrandaleiba maitsta, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Vabaõhumuuseumis Härjapea talus näidati leivapäeva tähtsaimat osa - leiva küpsetamist. Leivategemist käis taluperenaistele kunagi õpetamas kolleeg põllumajandusmuuseumist. Põhitarkus tuleb oma kogemustest ja leivategu käib tunde järgi. Taigen peidetakse kerkimise ajaks ära - et tuuletõmbust ei saaks.

Härjapea talu perenaise Birgit Salumäe õpetus kõlas nii: kõigepealt tuleb ahi kuumaks kütta - seal hulk puid ära kütta, nii umbes 2-3 tundi. "Selle järel söed välja tõmmata, ahi täiesti ära puhastada. Kuna meie teeme põrandaleiba, siis me panni ei kasuta - leib läheb otse ahju põrandale."

Vaata lähemalt videost.

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: