Artikkel on rohkem kui viis aastat vana ja kuulub arhiivi, mida ERR ei uuenda.

Setomaal peeti kostipäevi

Kui muidu avatakse väga menukateks osutunud kohvikutepäevadel kodukohviku uksed üksnes üheks või kaheks päevaks, siis just praegu Setomaal toimuvatest Seto Külävüü kostipäevadest on välja kasvanud esimene talurestoran, mis jääb avatuks ka siis, kui kohvikutepäev on läbi.

Seto Külävüü kostipäev on maapiirkonnas toimuvatest kohvikupäevadest mastaapseim, andes külastajale võimaluse kulgeda mööda Seto Külävüü marsuuti Võõpsust Luhamaani, kus tänavu on avatud 14 kodukohvikut, vahendas "Aktuaalne kaamera".

See on absoluutselt vajalik. Sa saad terve Setomaaga tutvuda ja muidugi loomulikult ka kohalikel inimestel on see ju selline väga aktiveeriv ja ja mõtle kui tore on, et tuleb nii palju inimesi ja sa saad oma toitu serveerida," ütles kostipäevaline Viivi Tartust.

Kostipäevade positiivset mõju saab näha siin ilmselt Eesti kõige kaugemas nurgas Saatses Saabolda külas, kus nelja aasta eest avas esimest korda oma talukohviku uksed ka Toomemäe talu pere. Kostipäevadest julgust ja inspiratsiooni saanuna otsustasid nad aga, et ei taha teha ainult üks kord aastas kohvikut vaid tahaks seda teha igapäevaselt ja nii on siin alates juulist nüüd avatud Toomemäe talu kodurestoran.

Üle kahekümne aasta koolikokana töötanud Sirje hakkas päris oma restoranist unistama juba nelja aasta eest, peale esimest kostipäeva.

"Minu hingerahu oli läinud, sellepärst, et mis edasi saab, ma tahaks nagu pidevalt ja tihedamini pakkuda, mitte vaid üks kord aastas," lausus restorani Maagõkõnõ peakokk Sirje Kruusamäe.

"Kuidas üldse üks mees reageerib, kui naine hakkab ajama, et ta tahab kuskil pärapõrgus kohvikut pidada? Minu pärast, kui tahtmist on, andku minna, et mul, minu asi oli ta ehitada ja nüüd on temal tegelda sees," lisas Toomemäe talu peremees Toivo Kruusamäe.

Kuigi praegu on mooni ehk seto keeles Maagõkõnõ restoran avatud üksnes tellimuste peale, siis pole siinsel perenaisel kahtlustki, et restoran töötab juba uuest hooajast täies mahus.

"Ma arvan, et sellised nišši asjad hakkavad üha enam moodi minema. Õllesummeri ajad on ka toredad, aga need hakkavad vist ammendama. Inimene tahab midagi muud hingele, rahulikult olla, nautida toitu, ajada juttu, kuulata head muusikat," lisas Sirje Kruusamäe.

Seto Külavüü kostipäev kestab kuni homseni.

 

Toimetaja: Aleksander Krjukov

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: