Artikkel on rohkem kui viis aastat vana ja kuulub arhiivi, mida ERR ei uuenda.

Eesti pääses maailma mainekaima kokandusvõistluse finaali

Restorani Farm peakokk Dmitri Rooz pääses Bocuse d´Or Euroopa eelvõistlusel 20 seast 11 parima hulka ja kindlustas sellega Eestile koha finaalis. Kokandusmaailma ihaldatuima võistluse finaal toimub 2017. aasta jaanuaris Prantsusmaal Lyonis.

Euroopa eelvooru võitis seekordne korraldajamaa Ungari. Hõbe ja pronks kuuluvad vastavalt Norrale ja Rootsile. Konkurentsist pudenesid ja Eesti seljataha jäid mitmed vanad ning tuntud gastronoomiamaad nagu Itaalia ja Hispaania. Finaali pääsesid veel peale esikolmiku Prantsusmaa, Island, Soome, Holland, Šveits, Belgia, Taani ja Eesti.

"Kõik läks sekundi pealt nii nagu treeninud olin. Meeskond töötas kui tervik. Suur õnn oli selles, et saime võistluste eel valida turult välja just need juurviljad, ürdid ja muud lisandid, millega olime kodus treeninud," jagas esimesi võistlusjärgseid muljeid Dmitri Rooz. "Soovin tänada fänne ja toetajaid ilma kelleta ei oleks Eestil võimalik sellisel suursündmusel silma paista. Olen väga õnnelik," märkis Rooz.

"Dima tegi parima töö eales. Kerge stress aitas keskendumisele kaasa. Meeskonnale tõi edu tohutu pühendumus ja distsipliin," kommenteeris võistleja tulemust Bocuse d´Or Eesti president Dimitri Demjanov. "Kogu tiim panustas selle nimel, et hoida Eesti lipp kõrgel ning tuua koju finaalikoht," lisas Demjanov.

Kui eelnevatel võistlustel on selgelt eristunud tugevamad ja nõrgemad sooritused, siis sel korral olid Demjanovi sõnul kõik 20 osalejat võrdväärselt head. "Põhjamaade ja Prantsusmaa kõrvale on tulnud uued võimekad gastronoomiariigid. Ilmne on kõigi suur soov pääseda gastronoomiakaardile," lisas ta.

Demjanov oli rahvusvahelise žürii liige ja hindas kalaroogi. "Ungari on teinud ääretult suure töö, nii võistluste korraldajana kui ka oma võistlusmeeskonnaga. Auväärne," sõnas Demjanov. Tema sõnul peegeldus poodiumikohtadele tulnud põhjala kokkade tööst taas respekt tooraine vastu, õiged valmistusviisid ja lihtsad lahendused.

Range reglemendiga konkursil tuli kokkadel viie ja poole tunni sees valmistada kaks võistlusrooga. Kalaroa kohustuslik põhitooraine oli tuurade perekonda kuuluv sterlet ning liharoog tuli valmistada punahirvest. Roozi menüüs sisaldusid ka Eestist kaasavõetud toorained: vabajooksu kanamunad, rukkijahu, eesti siider, kartulid, suvekõrvitsa õisikud, kadakamarjad, metsik tüümian ja puravikud.

Võistleja meeskonda kuulus 15 inimest. Võistlusareenil sai Roozile abiks olla commis chef ehk noorkokk Vladislav Borovik ja treener Pavel Djatškov.

Bocuse d'Or finaalvõistlusele on Eesti kokad varasemalt jõudnud juba kolmel korral. Kokku pürib Lyonis toimuvale lõppvõistlusele üle 60 riigi, kellest finaali jõuab 24. Eesti on nüüd kindlalt nende seas.

Toimetaja: Kerttu Kaldoja

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: