Kogukonnaköök korraldab Peipsi toidu geopeituse
MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök tegutseb, et Peipsi toit jõuaks üha rohkemate inimesteni. MTÜ eestvedaja Tauno Laasik grillib Peipsi koha ja näitab kuivatit, mis osteti kohalikele kasutamiseks. Sellega aitab kogukonnaköök arendada uusi tooteid sibulast, kalast ja muust söödavast.
"Tegelikult on siin Peipsimaal väga lihtne, mis parasjagu tuleb, seda süüakse. Värske, kohalik ja otse pannile," ütles kohalikku toitu propageeriv Tauno Laasik saates "Maahommik".
Kogukonnaköök on ellu kutsutud väärtustamaks olemasolevat kõige väärtuslikumat kohalikku toorainet. "Teeme hästi palju õpitubasid, mitte ainult Peipsi ääres, vaid üle Eesti. Inimesed on jõudnud selleni, et kohalik toit ja tooraine on hästi väärtuslik ja nad tahavad õppida, kuidas seda hästi teha, nii et sellest kõige rohkem kasu oleks," ütles Laasik.
Laasiku sõnul on Peipsi äärne rahvas tagasihoidlik, ei taheta oma teadmisi teistega jagada. Üheks eesmärgiks on veel julgustada Peipsi inimesi ettevõtlusega tegelema. "Aitame neid natuke turustada, kui nad midagi teevad. Ostsime Tartumaa Arendusseltsi abiga alustuseks kuivati, millega ka sibulat või küüslauku kuivatada ja väärindada, et seda saaks ka aasta läbi müüa."
Mehe sõnul üritavad nad kogukonnaköögiga suvel välja töötada Peipsi toidu geopeituse moodi mängu. "Teeme mingid road, kuskil on nad müügil, aga ei ütle kus. Kui inimene leiab selle koha üles, pildistab ja sotsiaalmeedias jagab, siis ta saab mõne teise toitlustus- või majanduasutuse käest mingi auhinna."
Toimetaja: Jaanika Valk
Allikas: "Maahommik"