Roman Zaštšerinskist sai tippkokk laiskusest - kool ei nõudnud eksamit
Tunnustatud tippkokk ja järjekorras juba kolmandat restorani ette valmistav Roman Zaštšerinski tunnistas saates "Hommik Anuga", et tema jõudis toidumaailma puhtast laiskusest, kuna kokakool ei nõudnud eksamit.
"Mul oli kaks valikut, kas kokakool või lähen keevitajaks," meenutas Zaštšerinski. "Mul polnud mingit kindlustunnet, mingit eesmärki ei olnud. Tol ajal see kokandus ei olnud selline asi Eestis, mida kõik tahtsid teha," lisas ta, kuid tunnistas, et kõik muutus, kui esimest korda juba praktikale pääses.
Zaštšerinski sõnul leiab restorani- ja gurmeemaailmas küllalt roogi, mis on tegelikult täiesti üle hinnatud. "Nagu moemaailmas on teatud asjad, mille omahind on väike, aga oma olemuselt on hästi kallid ja inimesed tahavad neid," selgitas kokk ja tõi üheks näiteks musta kalamarja, mille kilohind võib küündida 1700 euroni.
Tippkokk ei oska hinnata ka põhjanaabrite hulgas populaarset mädakala või maa sees mädandatud muna. "Ma olen teistmoodi treenitud, kõik need lõhnad häirivad mind. Mismoodi sa serveerid seda - ta on ju halvaks läinud, viska ära," naeris ta. Küll aga mõistab ta, et tegemist on osaga kultuurist, samamoodi nagu meie naudime näiteks hapukapsast.
Toimetaja: Kerttu Kaldoja