"Köögikultuur" keeras kokku hipsterite ketšupi
Raadio 2 kokasaates "Köögikultuur" segati seekord kokku eriti tuline tšillikaste sriracha.
"Seda on tapvalt lihtne teha ja see on tapvalt hea, kui armastad tulist sööki. Tulisus sõltub muidugi sellest, kui teravad tšillikaunad õnnestub poest saada, mõnikord on nad mahedad kui paprika ja mõnikord ootamatult ärksad," hoiatas kastme ootamatu äkilisuse eest toidublogija Kärt Peterson.
Kuna saatejuht Eeva Esse üks lemmikuid ansambleid on Red Hot Chili Peppers, sai kaste "Köögikultuuris" selle järgi uue nime ning retsept kannab nüüd pealkirja "Red Hot Chili kaste".
500 g puhastatud tšillikaunu
umbes 10 küüslauguküünt
0,5 l õunaäädikat
2 spl jämedat meresoola
3-4 spl mett
Purusta tšillikaunad koos küüslaugu, äädika ja soolaga köögikombainis, segu ei pea olema väga ühtlaselt hakitud. Vala ümber keraamilisse või metallist kaussi, kata toidukile või sobiva kaanega kinni ja jäta toatemperatuurile 24-48 tunniks seisma. Järgmisel või ülejärgmisel päeval vala segu potti või kõrgete äärtega panni, lase segul keema tõusta ja lase umbes 10 minutit vaikselt keeda. Lisa mesi ja sega, lase jahtuda. Kui kaste on jahtunud, vaja see tagasi köögikombaini või blenderisse ja töötle kaste ühtlaseks.
Kõige ühtlasema kastme saab blenderiga, kuid ka saumikser teeb selle töö sama hästi ära. Pane kaste sobivatesse purkidesse või pudelitesse ning säilita külmkapis.
Sellest kogusest saab umbkaudu 1 liitri tšillikastet.
Vaata videot kastme valmimisest siit:
Toimetaja: Kertu Loide