Taimetoitlane Sandra Vungi: tegelikult ma söön hästi ({{commentsTotal}})

Täna on rahvusvaheline veganluse päev ning algab ka kampaania, mis kutsub üles kuu aja jooksul ainult taimedest toituma. Taimetoidublogija ja mitmete kokaraamatute autor Sandra Vungi rääkis saates „Hommik Anuga” oma elust taimetoitlasena. Hannes Võrno ja Peeter Oja proovisid tema loomingu ka omal nahal ära.

Sandra hakkas taimetoitlaseks umbes kümme aastat tagasi. „Igaüks jõuab sinna omal ajal,” selgitas Sandra. „Viisin ühel hetkel kokku, et taldrikul pole lihtsalt anonüümne lihatükk, vaid loom, tundlik olend, kes on tapetud ainult selleks, et ma teda süüa saaksin, mida mul tegelikult 21. sajandil elusolemiseks vaja ei ole. Uskusin, et peab olema muu võimalus hästi söömiseks. Olen eluaeg armastanud toitu ja ise süüa teinud. Hakkasin ise retsepte looma.”

Tööl Sandra ei käi, teda võib nimetada professionaalseks taimetoitlaseks. „Liha sööma ma kindlasti kunagi ei hakka. Juustust oli kõige raskem loobuda, kuid olen ise õppinud häid taimseid juustusid tegema – india pähklist mozarellat, kookospiimast cheddarit.”

Sandra olin 17-aastane, kui ta lihast loobus. „Tol ajal ei teatud midagi selle kohta. Kuna ma juba ammu tegin ise süüa, siis vanemad nägid, et tegelikult ma söön hästi. Olen teinud vereteste, need on alati korras olnud.”

Stuudiosse pimetestile Sandra roogasid mekkima kutsuti Hannes Võrno ja Peeter Oja. Alustuseks sõid nad oapilaffi, kuhu oli pandud ka sojaliha.

Võrno ja Oja sõid ja pakkusid esialgu koostisse nii jaanalinnu- kui rotiliha, aga ka sparglit. Lõpuks arvasid mehed ära, et tegu on taimetoiduga. „Väga maitsev,” ütles Võrno. „Ma ei oska midagi öelda, ta on hästi tehtud,” lisas Oja.

Burgerist said vanad karnivoorid kohe aru, et tegu on peedikotletiga. „Liha peab olema hästi tehtud. Kui seda tehakse halvasti, võin ka ilma olla,” leidis Võrno. „Pole mõtet loomi tappa selleks, et teha viinereid.” Ka Oja kiitis burgerit. „Mina ei näe põhjust, miks ma peaks loobuma millestki, mis mulle meeldib, aga ma lisaks selle oma repertuaari,” arvas Oja käsilolevast roast.

Sandra menüü mehi siiski taimetoitlasteks ei muutnud. „Kui teed süüa, siis lihaküpsetamine jätab eluruumidesse toidutegemise lõhna,” rääkis Võrno. „Kui teha peedikotletti, siis saad aru, et midagi on tehtud, aga mitte süüa.”

„See oli üks nõrgemaid argumente, mida olen kuulnud,” muigas Sandra selle peale. „Minu jaoks on liha lõhn eemaletõukav.” Sandral oli siiski väga hea meel, et tema taimetoidud meestele peale läksid.

„Me ei ole enam korilased ega kütid, meil on nii palju muid võimalusi kaubanduskeskustes, mida tarbida,” lisas Sandra.

Toimetaja: Mari Kartau

Allikas: Hommik Anuga



Eesti Laulu II poolfinaal

Täispikk saade: selgusid Eesti Laul 2018 finalistid

Selgusid kümme laulu hakkavad omavahel võistlema Eesti Laul 2018 finaalis 3. märtsil Saku Suurhallis. Teisest poolfinaalist pääsesid edasi Nika, Frankie Animal, Karl-Kristjan & Karl Killing (ft. WATEVA), Eliis Pärna ja Gerli Padar ning Evestus.

elu
ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: