Eesti asub püüdma ka köögikunsti Oscarit ({{commentsTotal}})

Foto: ERR

Restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov ja abikokk Dmitri Fjodorov võistlevad 27. jaanuaril kuldse mehikese ehk Bocuse d´Or karika eest ühes maailma hinnatumate kokkadega.

"Päris normaalsed inimesed ju nii toitu ei tee", konstanteeris "Ringvaates" saatejuht Marko Reikop, ja naljatles " aga teie ju polegi normaalsed inimesed".

"Proovima saada toidule nii palju maitset ja lõhna kui võimalik, " ütlesid Dmitri Haljukov ja Dmitri Fjodorov.

"Tahame näidata, et Eesti köök on maailmatasemel".

Vaadake videost, kuidas maitses valmistatud toit Marko Reikopile.

Restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov ja abikokk Dmitri Fjodorov võistlevad 27. jaanuaril kuldse mehikese ehk Bocuse d´Or karika eest ühes maailma hinnatumate kokkadega. Legendaarse prantsuse tippkoka Paul Bocuse'i nime kandva, ühtekokku viis ja pool tundi kestva lõppvõistluse tarbeks on treenitud poolteist aastat. Täna kulmineerib pikk treeningperiood võistluskandiku tutvustamisega kohalikele toiduentusiastidele.

Range reglemendiga võistluse liharoa kohustuslikuks põhitooraineks on sel aastal pärlkana (Guinea Fowl); kalaroog tuleb Lyonis valmistada jõeforellist. Iga võistleja peab rõhutama retseptuuris kohalikku kööki ning andma edasi oma maa toidukultuurile omast. Haljukovi sõnul sisaldab tänavune võistlustöö eestimaist toorainet enam kui kunagi varem - kaasa võetakse nii puravikke, Peipsi sibulaid, rukkileiba, Saaremaa vähisabasid ja kodumaiseid juurikaid.

„Treeninguteks oleme näiteks kuivatanud ligi 60 kilo meie metsade puravikke, sügavkülma pannud 10 kilo tilli, keetnud enam kui 30 liitrit kontsentreeritud puljongit ning proovinud erinevaid valmistusviise paarisaja forellifilee ja sajakonna pärlkana peal,“ loetleb Eesti võistleja ette.

Eesti kandidaadi treeneri, Olde Hansa peakoka Emmnaul Wille hinnangul on võistlejad kõrgel tasemel. „Meil on sel korral väga omanäoline lähenemine, oleme koos Eesti kunstnike ja disaineritega välja arendanud põneva võistluskandiku ning ka köögipool on pisiasjadeni läbi hajutatud,“ on Wille rahul.

„Eelseisvaks finaaliks ette valmistudes oleme sajaprotsendiliselt usaldanud oma tiimi ja oma jõude. Nüüd, olles juba kaheksa aastat selle maailma mõjukama gastronoomiaorganisatsiooni liige, tunnetame enda küpsust ja positiivset arengut,“ sõnas võistluste Eesti-poolne korraldaja ja eestvedaja Dimitri Demjanov. Ta märkis, et oma tegevuses on Eesti teinud kindlaid samme selleks, et Bocuse d´Or-i 2018. aastal Euroopa voor toimuks Tallinnas.

Demjanovi sõnul on Eesti seekordse võistlustöö lähtelugu, ehk Peter Carl Fabergé'i loomingust inspireeritud juveel-muna pälvinud sooja tagasisidet ning väliskolleegide imestust Fabergé'i Eesti päritolu kohta. Nimelt on nii maailmakuulus juveliir kui ka Eesti kandidaat Haljukov pärit Pärnust.

Võistlustele saab kaasa elama tulla 27. ja 28. jaanuaril Prantsusmaale Lyoni või vaadata online ülekannet siit

Esimest korda sai Eesti kutse osaleda sellel maailma enim jälgitud kokandusvõistlusele 2008. aastal. Varasemalt on Eestist esindanud tippkokad Vladislav Djatšuk, Dmitri Roos ja Heidi Pinnak. 2015. aasta finaalipääsu lunastas Haljukov eelmisel kevadel peetud Euroopa eelvoorus Stockholmis, kus saavutas 20 võistleja seast 8. koha, jättes selja taha suured gastronoomiamaad nagu Itaalia ja Hispaania.

 

 

 

Toimetaja: Tõnu Pedaru

Allikas: ETV / Eesti Kulinaaria Instituut



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: