Tori õpilased maitsesid Udmurdi roogi
Tänavu käivitasid kultuuripärandi aasta toimkond ja Fenno-Ugria Asutus projekti "Hõimupäev koolisööklas", mille puhul maitsesid Tori põhikooli õpilased Udmurdi toite ning neile tutvustati udmurdi kultuuri ja rahvast.
Nädala jooksul proovisid Tori põhikooli lapsed nii Vepsa, Vadja kui Mari toite. Kõige põhjalikumalt tehti tutvust Udmurdi maa ja rahvaga, vahendas ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".
Soomaal tegutsev loodusturismi ettevõtja Aivar Ruukel ning tema udmurdist abikaasa Ljudmila jutustasid õpilastele Udmurtia eluolust ning tutvustasid sealset toidukultuuri.
"Alguses oli see veidi ehmatav, sest ei tea, kuidas sellised toidud, mis on hoopis teisest kultuurist pärit, tänapäeva lastele maitsevad. Lapsed on suhteliselt konservatiivsed toidu suhtes. Aga seda ise läbi tehes ja ka lastega läbi tehes, selgus, et väga maitsvad olid," rääkis Tori põhikooli kodunduse ja käsitöö õpetaja Anne Rätsep.
Õpilased valmistasid ise kodunduse tundides nii udmurdipärase kompoti, kohupiimakorbid kui hakklihatäidisega perepetšid.
"Perepetšid on sellised pirukad, mis on udmurtide juures üks tuntum roog. Isegi kui kaks aastat tagasi Buranovo vanaemad käisid Eurovisionil, siis nad esitasid Venemaa eest laulu "Party for everibody" ja kostitasid kõiki nendesamade perepetšidega," selgitas hõimupäevade korraldaja Aivar Ruukel.
Selgus, et Eesti ja Udmurdi köögid polegi nii erinevad, kui arvata võiks. "Me oleme soome-ugri rahvad ja sööme palju köögivilju, seda, mis kasvab metsas ja jõekala ning sea- ja lambaliha," rääkis Ljudmila Ruukel
Udmurtiast on pärit ka kõikvõimalike täidistega pelmeenid, mida süüakse tähtpäevadel ja pühade ajal.
Projektiga "Hõimupäev koolisööklas" on plaan jätkata, sest lastele see meeldis - taldrikud söödi tühjaks ning retseptidki küsiti koju kaasa.
Toimetaja: Merili Nael