Hea kohvi valmistamise reeglid ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Kohv
Kohv Autor/allikas: EMPICS/Scanpix

Kuigi kohvikeetmine tundub esmapilgul imelihtne, on sealgi terve hulk reegleid, mida tuleks järgida, et tulemus oleks võimalikult maitsev ja hea.

“Pigem oskavad kõik teha sellist kohvi, mida nad on harjunud jooma. Kas see on ka parim kohv või kas see on see, mida nad tahaksid juua, kui nad on teisi kohvivariante läbi proovinud – see on juba iseküsimus,” rääkis kohvikeetmise Eesti meister Marta Piigli Vikerraadio saates "Vikerhommik".

Piigli sõnul on kohvikeetmisel terve rida reegleid, mida tuleks kindlasti järgida. "Kui nüüd kodus teha head kohvi, siis number üks, tuleb kindlasti kasutada värsket vett. Väga tihti tehakse see viga nii kohvi kui tee puhul, et võetakse kann, kallatakse vesi sisse ja lastakse keema. Siis võib-olla jääb sinna natuke seda vett põhja või teinekord ei kallata täiesti ära, pannakse uuesti keema vahetult enne kohvi peale valamist. See on suur viga," rääkis Piigli. "Vesi peab alati olema värske. Lasete ta kraanist endale või läbi filterkannu – see on veel parem.  Parem, kui vesi on filtreeritud. Eestis meil on väga kare vesi ja mida kaugemale me siit Tallinnast lähme, seda karedam see vesi on."

Vee karedus näitab mineraalide sisaldust, mis aitavad paremini kohvi maitset esile tõsta. Piigli sõnul on parim karedusaste 3-6, sest siis ei teki joogile kõrvalmaitset.

Oluline on ka vee temperatuur. "Kindlasti ei tohiks lasta vett keema. “Kohvile on kõige parem vett peale kallata 95 kraadi juures. Liiga kuum vesi kõrvetab kohvi ära. Seetõttu tuleks lasta veel pärast keemist veidi jahtuda. “Kuldreegel ütleb seda, et viis minutit vesi jahtub 10 kraadi. Näiteks rohelise tee puhul tuleks vee pealekallamisega oodata siis 15 minutit," selgitas Piigli.

Samuti tuleb jälgida kohvi jahvatusastet. "Kui hakkad tegema filterkohvi, siis on tavaliselt paki peal kirjas, kas on filtermasinale või presskannule mõeldud. Filtermasinale peab olema natuke peenem jahvatus. Espressole on kõige peenem jahvatus."

Selleks, et kohvile põnevaid maitseid lisada, soovitab Marta Piigli eksperimenteerida. Tema sõnul on omalaadseid variante palju. Ühe näitena soovitab ta lisada kohvile pipart ja apelsini.

Toimetaja: Silver Kuusik

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: