Toiduekspert: Eesti köök on paras rosolje

Ajakirja "Mari" köögitoimetaja Tuuli Mathisen ütles, et Eesti köögi ajalugu on väga rikas, kuid seda on raske defineerida.
Mathisen rääkis Vikerraadio saates "Huvitaja", et Eesti köögi saab jagada mitmeks tahuks - talupojaköök, linnasakste köök, esimese Eesti vabariigi aeg ja praegune köök. "Eks see köök on paras rosolje," selgitas Mathisen.
Tema hinnangul polnud talupojaköök kõige innustavam. "Seal olid liiga lihtsad ja robustsed toidud praeguse maitsemeele jaoks," rääkis toiduekspert, kelle hinnangul piiras seda maitse- ja toiduainete vähesus.
Mathiseni sõnul saabki talupoegadele ette heita vähest loomingulisust toidu osas. "Põhirõhk läks töö tegemisele ja kes see ikka seal köögis kokkas," ütles Mathisen.
Samas lisas ta, et vana Eesti köök oli küll vaene, aga tervislik. "Kui lisaaineid vaadata, siis neid ei olnud, toit oli väga puhas," sõnas ta.
Mathisen reastas ka kõige eestipärasemad road, mis iseloomustavad meie kööki. "Kõige iseloomulikum Eesti köögile on rukkileib, mis ei ole niivõrd ainulaadne," lausus Mathisen.
Tema hinnangul on Eestile ainuomane kama ja vürtsikilud. "Kindlasti on kama üks väga eestilik toit, mida mujalt ei leia. See on väärt taasavastamist," rääkis toiduekspert.
Toimetaja: Rutt Ernits