Kausikook on hea ja lihtne magustoit aastapäeva peolauale
Suhkruingli kondiiter Kertu Lukas sai ülesandeks valmistada magustoidu, mida inimestel oleks vabariigi aastapäevaks lihtne ja kiire kodus teha. "Terevisiooni" stuudios valmis imeline kausikook.
"Ma leidsin väga laheda kristallkausi, mis igal ühel kindlasti kuskil kapinurgas leidub. Hea oleks valida kauss, mis oleks alt sellise sileda põhjaga, siis saab kõiki kihte enam-vähem võrdselt," sõnas Lukas.
Kausi põhja valmistas Lukas ette mustikatarretise. "Võtsin sügvakülmast mustikad, natuke vett ja suhkrut juurde ja želatiini, paned kausi sisse, külmkappi ja lased ära tarduda," õpetas Lukas ja märkis, et tunnikesest juba piisab.
Järgmiseks kihiks läheb keedukreem. "Piim, muna, tärklis, suhkur, vanilje – lased keema tõusta, pärast natuke võid juurde ja ongi kõik," sõnas Lukas.
Keedukreemi peale lähevad biskviidi kuubikud. "Põhimõtteliselt nagu muffinitainas, küpsetasin selle vormi sees ära ja panen lihtsalt tükkidena siia peale. Kui biskviiti ei viitsi küpsetada, siis võib Lukase sõnul vabalt kasutada ka näiteks küpsisepuru.
Biskviidikihi peale pani Lukas paksema mustikakisseli laadse mehu. "Panin siia sisse sidrunit ka. Mustikal endal sellist väga head hapet pole, aga sidrun toob rohkem esile," sõnas kondiiter.
"Järgmine kiht on põhimõtteliselt vahukoor, suhkur, vanilje ja ma panin siia natuke mascarponet juurde, et ta oleks stabiilsem, muidu vahukoor vajub väga vedelaks." Vahukoore peale tasub laotada kuhjaga mustikaid ja siis lasta koogil külmkapis seista.
"Teed õhtul rahulikult valmis ja hommikul saad mõnusalt juba sööma hakata. Kui sa ei jõua õhtul valmis teha, teed samal päeval näiteks, võid ka kohe seda sööma hakata," rääkis Lukas.
Toimetaja: Rasmus Kuningas
Allikas: "Terevisioon", küsis Liisu Lass