Vaata enne tele-eetrit: "Suus sulav Eesti" õpetab valmistama vareenikuid

ETV saate "Suus sulav Eesti" kolmas hooaeg keskendub saatekülaliste lapsepõlvemaitsetele. Hooaja teises saates on külas Merle Liivak, kes koos tippkoka Angelica Udekülliga valmistab vareenikuid ja sõrnikuid.

VAREENIKUD

Tainas:

6 dl / 350 g nisujahu
1 muna
100-150 g vett

Täidis:

0,5 kg kooritud  kartuleid
2-3 spl selitatud võid ehk gheed
1 suurem mugulsibul
2 suuremat peotäit värskeid kukeseeni
Soola
Purustatud musta pipart

Serveerimiseks:
Hapukoort
Sulavõid

Pane kaussi jahu, lisa sool, muna ning vähehaaval ka vesi. Sõtku tainast umbes 10 minutit kuni tekib ühtlane, sitke ja ilma mullideta tainas. Jäta tainas umbes 30 minutiks rahunema, seni valmista ette täidis.

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ning tambi pudruks.
Haki mugulsibul väiksemateks kuubikuteks ja prae sulatatud võis klaasjaks.
Lisa pannile väiksemaks hakitud kukeseened ning prae mõned minutid.

Maitsesta seeni soola ja purustatud pipraga ning lisa seejärel purustatud kartulitele.

Rulli tainas õhukeseks, võta vormiga umbes veeklaasi suuruse läbimõõduga taignakettad. Tõsta taigna keskele täidis ning voldi seejärel servadest kokku, nii et tekivad poolkuu kujulised vareenikud.

Keeda vareenikuid vähese soolaga maitsestatud vees, kuni need tõusevad pinnale.

Serveeri vareenikuid hapukoore või sulavõiga.

SÕRNIKUD

1 muna
1 munakollane
1-2 spl nisujahu
1 spl vanillisuhkrut
2 spl suhkrut
Näpu otsaga soola
500 g kohupiima
Paneerimiseks jahu
Praadimiseks õli

Klopi munad suhkruga lahti, lisa jahu ja seejärel sega taignasse kohupiim. Sega tainas läbi ja jäta paarikümneks minutiks külma tahenema.

Puista suurele taldrikule jahu, tõsta sellele supilusikaga sõrniku tainast ja veereta pallikesi jahus. Vajuta taignapallidest umbes 1,5-2 cm paksused koogikesed ja prae õlis mõlemalt poolt mõned minutid, kuni sõrnikud võtavad kuldpruuni värvi .

Serveeri sõrnikuid hapukoore või moosiga.

"Suus sulav Eesti" on ETV eetris laupäeval, 4. detsembril kell 20.

Toimetaja: Lisete Tagen

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: