Artur Kazaritski tegi Bocuse d'Oril Eesti ajaloo parima tulemuse
Eestit kokandusvõistlusel Bocuse d'Or esindanud Artur Kazaritski tegi ajalugu, saavutades ülikõrge 7. koha. Varasemalt on Eestil võistluselt ette näidata 15. koht, mille saavutas 2009. aastal Vladislav Djatšuk.
Eile hilisõhtul lõppes Prantsusmaal Lyonis ülemaailmse kokandusvõistluse Bocuse d'Or finaalvoor, mille tulemusena saavutas Artur Kazaritski Eesti senise ajaloo kõrgeima, seitsmenda koha. Võistluse esikolmiku moodustasid Prantsusmaa, Taani ja Norra.
Kazaritski esitas žüriile kaks tööd - take-away komplekti, mis koosnes eelroast, pearoast ja magustoidust ning mille peateemaks oli hooajaline köögivili tomat. Lisaks valmistas ta suure roa kandikul, mille peaelemendiks oli hautatud veise õlatükk.
Artur Kazaritski sõnul sai ta take-away komplekti menüüd koostades inspiratsiooni lapsepõlvemälestustest ja Eesti maitsetest. "Kodumaa maitsed on alati minu südames, olenemata sellest, kus ma parajasti reisin ja elan. Minu tänase take-away menüü maitseelamus algas tomati ja krõmpsuva värske köögiviljasalatiga, millele järgnes tsitruseliste-, küüslaugu- ja peterselliaroomiga kreemjas krevett. Magustoit oli kerge ja õhuline, sisaldades vanillikreemi suhkrustatud tomati, röstitud pähklite ja puuviljasabaioniga," selgitas Kazaritski.
Tema sõnul oli kandikul serveeritud roog ja selle retsept pühendatud koka vanematele ja kodus valmistatud toitudele, mida perega jagati. "See on austusavaldus Lõuna- ja Lääne-Eesti toiduvalmistamise traditsioonile, mis inspireerib mind oma puhaste, rikkalike ja nüansirohkete maitsetega. Eesti aastaajad eristuvad üksteisest selgelt loodusest tulevate andide poolest. Pakkusin konkursi žüriile võimaluse kogeda Eesti sügise maitseid," ütles Kazaritski.
Arturi Kazaritski teekond restoranimaailma tippu algas Sillamäe ametikoolist ja viis ta läbi Suurbritannia, Itaalia ning Jaapani söögikohtade Euroopa olulisemate restoranide köökidesse Soomes ja Norras.
2015. aastal liitus Artur Põhjamaade parimaks restoraniks nimetatud ja kolme Michelini tärniga pärjatud restorani Geranium meeskonnaga Kopenhaagenis. Alates 2018. aastast on ta Geraniumi sous-chef ehk tegevpeakokk.
Andeka eesti koka treeneriks on Hampus Risberg ning abikokaks Magnus Rosendahl.
Bocuse d'Or finaalvõistlusel osalesid kokad Norrast, Itaaliast, Costa Ricalt, Rootsist, Šveitsist, Singapurist, Indoneesiast, Kolumbiast, Tuneesiast, Venemaalt, Ecuadorist, Taanist, Eestist, Uus-Meremaalt, Uruguaist, Prantsusmaalt, Islandilt, Jaapanist, Soomest, Tšiilist, Taist ja Ungarist.
Toimetaja: Karoliina Tammel