Retseptid: "Suus sulav Eesti" õpetab valmistama kohupiimakreemi ja siiaäkist

"Suus sulava Eesti" hooaja viimases saates valmistasid Angelica Udeküll, Joel Ostrat ja Ants Uustalu ühiselt maitseküllase õhtusöögi. Jagame kahte retsepti, mis tippkokkade käe all saates valmisid.
Kohupiimakreem põldmarja-leedrikastme ja kamaküpsistega
400 g kohupiimapastat
200 ml 35% rõõskakoort
1 spl vanillisuhkrut
1spl tuhksuhkrut
Vahusta vahukoor suhkrutega ja sega seejärel sega ettevaatlikult kokku kohupiimakreemiga.
1 klaas põldmarju
1 spl tuhksuhkrut
0,5 klaasi leedrisiirupit
2 spl leedrinapsu või
Vala leedrisiirup põldmarjadele ja purusta sauseguri abil püreeks. Suru mass läbi sõela. Marjapüreele lisa maitseks tuhksuhkrut ja leedrinapsu.
150 g toasooja võid
150 g suhkrut
100 g kamajahu
50 g nisujahu
4 munavalget
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa võivahule jahud. Vahusta munavalged kohevaks vahuks ja sega õrnalt taigna hulka, nii et saad ühtlase kuid koheva taigna. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja eelsoojenda ahi 200 kraadini.
Tõsta taignas teelusika abil või kondiitripritsist surudes 2 euro suurused kettad, jäta ketaste vahele küpsemisruumi. Küpseta 6-8 minutit, kuni küpsised on kuldpruunid ja krõbedad. Jäta küpsised mõneks ajaks ahjuplaadile jahtuma.
Serveerimisel tõsta kaussi 1 suur supilusika täis kohupiimakreemi, paar spl täit põldmarja-leedrikastet ja kõige peale murenda mõned kamaküpsised.
Siiaäkis
Retsept 4-le
Üks siiafilee, umbes 400 g
1 keskmine mugulsibul
Soolahelbeid või veskisoola
Värskelt jahvatatud musta pipart
2 spl külmpressitud oliiviõli või mõnda muud mahedamaitselist õli
1 spl hakitud tilli
Serveerimiseks:
1 väiksem nuikapsas
0,5 tl soola
1 tl mett
2 spl laimimahla
4 spl õli
Peotäis rohelist e sibulat
1 dl majoneesi
½ laimi mahl
1 värske kurk
Kressivõrseid
Lõika kalafilee väiksemateks viiludeks, raputa üle soola ja pipraga. Koori mugulsibul, haki võimalikuks õhukesteks viiludeks ja lisa kalale. Piserda kalale õli, lisa hakitud till ning sega kõik koos läbi.
Koori nuikapsas ja viiluta paberõhukesteks viiludeks. Sega omavahel mesi, sool ja laimimahl ning kui maitseained on segunenud, lisa õli. Vala õlikaste nuikapsaviiludele, sega läbi ja jäta vähemalt pooleks tunniks maitsestuma.
Purusta köögikombaini või sauseguri abil roheline sibul majoneesiga, ühtlaseks massiks. Maitsesta laimimahlaga.
Kurgist tõmba köögivilja koorimisnoaga pikad viilud.
Serveeri siiaäkist kiirmarineeritud nuikapsa, kurgiviilude, rohelise sibulamajo ja kressivõrsetega.
Toimetaja: Kaspar Viilup
Allikas: "Suus sulav Eesti"