Retseptid: "Suus sulav Eesti" õpetab valmistama ploomikooki ning veisesaba- ja läätsesuppi

$content['photos'][0]['caption'.lang::suffix($GLOBALS['category']['lang'])]?>
"Suus sulav Eesti" Tartumaal Autor/allikas: Taavi Arus

Sel nädalal rändab "Suus sulav Eesti" ringi Tartumaal, kus saatejuht Angelica Udekülli käe all valmib ka hõrgutav ploomikook ning maitsev lihaveise saba- ja läätsesupp.

PLOOMIKOOK

120 g võid
1.5 dl Suhkrut
1 spl vsnillisuhkrut
2 muna / 10 vutimuna
120 g speltajahu
1 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
500 g ploome
1 tl kaneeli
2 tl suhkrut

Valmistamine

Vahusta toasoe või suhkruga. 
Lisa ühekaupa munad.
Sega omavahel kuivained ja lisa võivahule.
Määri koogivorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga.
Jaota tainas ühtlaselt  26 cm läbimõõduga koogivormi põhja.
Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid ja aseta ringikujuliselt tainale, nii et kogu kook oleks ploomidega tihedalt kaetud. 
Raputa ploomidele kaneeli-suhkrusegu ja küpseta 180-kraadises ahjus 40–50 minutit.
Serveeri luuüdijäätisega.

LIHAVEISE SABA- JA LÄÄTSESUPP

1 veisesaba
2 mugulsibulat
½ väiksemat juursellerit
2 keskmist porgandit
Umbes 3 l vett 
1 punane tšilli
3 küünt küüslauku
Pipar sool, suhkur, loorber
1 suurem kollane porgand
1 mugulsibul
¼ naerist
2 spl võid või õli
2 peotäit rohelisi läätsi
peterselli

Valmistamine

Pane veisesaba külma veega keema ja  riisu keetmisel pinnale tekkiv vaht.
Pane läätsed  külma veega likku.
Lõika sibulast, sellerist ja porgandist paksud viilud, rösti pliidiplaadil või kuival pannil ning lisa saba keevasse vette.
Lisa puljongile pooleks lõigatud tšillid, küüslauk, loorber ja musta pipra terad.
Keeda puljongit vaiksel tulel seni, kuni liha tuleb kondi küljest lahti. Varu selleks minimaalselt 3–4 tundi.
Vahetult enne puljongi lõplikku valmimist lisa pisut suhkrut ja maitse järgi soola.
Valmis puljong kurna läbi sõela teise potti ja pane keema.
Lisa puljongisse läätsed.
Koori porgand, sibul ja naeris ning haki peenikesteks ribadeks.
Kuumuta pannil rasvaine ja passeeri selles köögiviljaribad ning lisa supile.
Eemalda liha saba luiselt osalt ja lisa samuti supile.
Serveerimisel puista supile hakitud petersell.

"Suus sulav Eesti" on ETV-s laupäeviti kell 20.00.

Toimetaja: Victoria Maripuu

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: