Retseptid | Valmista ise "Köögikodanike" pidupäevaroogi

Kulinaarne teejuht Priit Kuusk ehk Wend kohtus kolme eri rahvusest Eestis elava kokaga, kellega koos valmistati toite, mida nende koduriigis pidupäeva puhul serveeritakse. Maitsete kaudu rändas ta Ahmetiga Türki, Lal Babuga Indiasse ja Nuriyaniga Dagestani, et üheskoos ka Eesti pidupäeva tähistada.
Türgi retseptid
Hünkyar begndi ehk "Valitsejale meeldis"
500 g veise- või lambaliha
1 sibul
3 spl toiduõli
1 paprika
2 tomatit
1 spl tomatipastat (vastavalt maitsele)
vesi (vastavalt liha pehmusele)
sool
pipar (maitse järgi)
tšilli
3 baklažaani
100 ml piim
1 spl võid
1 spl jahu
soola
muskaatpähklit
peterselli
Lõika liha väikesteks kuubikuteks. Pane kastrul tulele ja kuumuta toiduõli, lisa lihatükid. Küpseta liha kuni sellest on n-ö lihamahl välja tulnud ja see ära aurustunud. Seejärel lisa sibul ja paprika ning küpseta veel mõnda aega. Lisa tomatid ja tomatipasta. Aeg-ajalt lisa natuke vett kuni liha on ilusti pehmeks küpsenud. Seejärel lisa maitseained.
Pane baklažaanid ahju või grillile, küpseta kuniks on pehmed. Koori baklažaanid ära ja lõika väikesteks tükkideks. Sulata pannil või, lisa jahu ja küpseta korralikult läbi. Lisa segule baklažaanid, piim, maitseained ja petersell.
Serveerides pane taldrikule kõigepealt baklažaanide mass ja alles selle peale liha.

Türgipärane tallekoot
6 tallekooti
6 kuivatatud ploomi
2 porgandit
2 sibulat
5 tomatit
2 granaatõuna mahl
1 spl musta terapipart
1 tl punast pipart
1 tl tšillit
1 spl soola
4-5 loorberilehte
1 tl vürtsköömneid
Prae pannil hakitud sibul ja porgand, seejärel pane praetud sibulad ja porgandid ahjuplaadile. Prae pannil tallekoodid ning aseta valmis lihatükid kaussi. Pannile jäänud koodi leeme sisse pane hakitud tomatid ning prae kergelt läbi. Seejärel lisa granaatõunamahl, kuivatatud ploomid ja maitseained ning hoia segu tulel kuni keemiseni. Lisa segu tallekootidele, sega läbi ja pane segu koos kootide ja leemega ahjuplaadile. Kata toit küpsetuspaberi ja fooliumiga ning aseta ahju 180-200 kraadi juures, küpseta 2-4 tundi (olenevalt ahjust).
Bulguripilaff
500 g suureteralist bulgurit
2 aivat ehk küdooniat
2 sibulat
100 g võid
100 g seedermänniseemneid
100 g pistaatsiapähkleid
3 g safranit
1 tl soola
maitse järgi jahvatatud musta pipart
1,5 liitrit vett
Lõika sibul väikesteks kuubikuteks, prae pannil. Lisa või, seedermänniseemned ja pistaatsiapähklid, prae kenasti läbi. Lisa safran, vesi, bulgur ja aiva kuubikud. Toit on valmis, kui vesi on pannilt ära aurustunud. Kaunistuseks pane pisut maitserohelist.
Afiyet olsun! Head isu!
Dagestani retsept
Kurzed
1 kg jahu
u 400 ml vett
natuke soola
kamaluga armastust (sellega ei maksa koonerdada)
1 kg kvaliteetset hakkliha
u 200 ml vett
1 suur sibul
2 spl tomatipastat
värsket koriandrit
soola
pipart
utsho sunelli maitseainet (saadaval näiteks Balti jaama turu vürtsiletis)
Taina jaoks sega kokku kõik koostisained ja mätsi tainast korralikult vähemalt 15 minutit.
Täidise jaoks lõika sibul kuubikuteks ja prae pool sellest koos tomatipastaga pannil pehmeks. Teine pool sibulat jäta tooreks. Sega pannil praetud sibul kõikide teiste koostisosadega kokku.
Kurzede valmistamiseks rulli tainas õhukeseks ja lõika sellest kettad. Täida tainakettad lusikatäie lihaseguga ja voldi kokku – kas kaunilt ja kunstiliselt või lihtsalt ja koduselt. Keeda umbes 8 minutit.

India retseptid
Masala tee
ingverit
kardemoni
musta pipart
loorberit
kaneelipulk
2-3 näpuotsatäit musta teed
piima
suhkrut
Viiluta ingver ja purusta kardemonikuprad. Keeda ingverit vees ja lisa kardemon. Siis lisa teised maitseained ja tee. Sega maitseainesegu ja lisa ka piim. Lase segu keema tõusta ning soovi korral lisa sinna ka maitse järgi suhkrut. Kurna kuum tee läbi sõela ja naudi.
Bhuna sealiha
500 g sealiha
1 sl küüslaugu- ja ingveripüreed
0,5 sl garam masala maitseainesegu
jahvatatud koriandrit
jahvatatud vürtsköömneid
1 tl tšillit
1 tl kurkumit
jahvatatud paprikat
jahvatamata vürtsköömneid
soola
suhkrut
3 sibulat
2 tomatit
õli
loorberileht
sidrunimahla
soovi korral hapukoort
serveerimiseks riisi
Lõika sealiha õhukesteks ribadeks, viiluta sibul ja haki tomat. Voki kuumas õlis kardemon ja terved vürtsköömned, lisa sibul ja voki segu kiirelt läbi. Seejärel lisa sealiha ja kuumuta seda pannil veidi, siis lisa küüslaugu-ingveripüree ning ülejäänud maitseained ja voki segu kuni liha on peaaegu valmis. Lisa hakitud tomatid, sega ja voki. Maitseks võid lisada ka veidi sidrunimahla ning kaunistada roa hapukooretriipudega. Serveeri riisiga.
"Köögikodanikud" ETV2 eetris 24. veebruaril kell 21.30.
Toimetaja: Kerttu Kaldoja