"Suus sulav Eesti. Jõulud" retseptid ootavad katsetamist

Angelica Udekülli juhitud "Suus sulav Eesti" tuleb jõuluajal välja kahe erisaatega, kus jagub kuhjaga pühademeeleolu ja -retsepte.
JUURSELLERI-KARTULIPÜREE
Retsept viiele
Juurseller 1 kg
Küüslauk
Mugulsibul
Või 70 g
Rõõska koort või piima 120 ml
Soola
Lõika seller kuubikuteks. Passeeri võis ja hauta seejärel vähese veega. Kartulid keeda soolaga maitsestatud vees, kuni need on pehmed. Seejärel kurna. Purusta kartulid ja seller ühes potis, lisa kuum piim või rõõsk koor. Maitsesta soolaga.
MUSTSÕSTRA-ÕLLEKASTE
100 g võid
1 tl musta terapipart
1 tl sinepiseemneid
½ tl Cayenne'i pipart
paar oksa värsket tüümiani
2 küüslauguküünt
1 mugulsibul
1 tl mett
100 ml melassi
100 ml õunamahla
200 ml demi glase'i
300 ml tumedat õlut ( 1 pudel)
300 g külmutatud musti sõstraid
Sulata potis pool või kogusest ja kuumuta selles pipraterad, sinepiseemned, tüümian ja Cayenne'i pipar. Lõika küüslauk ja sibul viiludeks, lisa potti ning kuumuta paar minutit. Lisa melass ja õunamahl ning lase mõned minutid keeda, kuni tekivad tihedamad mullid.
Lisa õlu, demi glase, mesi ja mustad sõstrad. Kuumuta tasasel tulel, kuni kaste muutub paksemaks. Kurna kaste ja vajadusel lisa veel võid.
KOORESED ROSMARIINIKAPSAD
Hapukapsas 1 kg
Sibul 150 g
Õunamahl 500 ml
Rosmariin 3 oksa
Fariinisuhkur 1 spl
Rõõskakoor 200 ml
JÕHVIKAKOOK
22 cm koogivorm / 10-12 tk
Võid 60 g
Õli 40 g
Suhkrut 100 g
Vanillisuhkrut 15 g
Muna 2 tk
Speltajahu 120 g
Küpsetuspulbrit 1 tl
Jahvatatud ingverit 1 spl
Soola, näpuotsaga
Külmutatud mustsõstraid 250 g
Tuhksuhkrut 2 spl
Mandlijahu 1 dl
Serveerimiseks piima 1 L või vanillikastet 500 ml
Vahusta toasoe või, õli ja suhkur. Lisa ühekaupa munad. Sega omavahel kuivained ja lisa või vahule.
Määri koogivorm võiga või vooderda põhi küpsetuspaberiga. Jaota tainas koogivormi põhja. Sega sõstrad tuhksuhkruga ja laota ühtlase kihina taignale.
Küpseta kooki 170-180-kraadises ahjus umbes 40 minutit. Serveeri vanillikastme või piimaga.
VERIKÄKI TSIPSID, POHLAKASTMEGA
Verikäkki 200 g
Pohlakastet 200 g
Lõika verikäkist nii õhukesed viilud, kui saad, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda pealt sulavõiga ja aseta keskmise kuumusega ahju küpsema, kuni need muutuvad krõbedaks.
Serveeri pohlakastme või moosiga.
Toimetaja: Kerttu Kaldoja