Jupiter soovitab põhjamaise köögi võluvaid elamusi
ERR-i veebikanalisse Jupiter värskelt lisatud sari "Tareq Taylori Põhjamaade kokakunst" süübib Skandinaavia ja Põhjamaade kulinaariasse ja kultuuri.
Rootsi kokk ja restoranikriitik Tareq Taylor teeb saatesarjas "Tareq Taylori Põhjamaade kokakunst" sissevaate erinevate Põhjamaade köökidesse. Neli hooaega läbib erakordselt kauneid maid ja saari nagu Jüütimaa, Taani, Fääri saared ja Ahvenamaa.
"Kui kokakunst ning sellega seotud ajalugu ja kultuur on igal maal erinev, siis eriliselt tore on näha kuidas episoodist-episoodi kooruvad välja põhjamaise köögi ühisosad - lihtsus, looduslähedus ja jagatud põhiväärtused toidutegemisel," leidis Jupiteri toimetaja Elisa Avik. Oma rännakutel mööda põhjamaiseid maastikke ja kööke leiab Tareq igas episoodis võimaluse ka ise toitu valmistada ja seda tihti autentsetes looduskaunites paikades.
Reisides mööda kõige erilisemaid paiku on igati paslik puudutada ka meie kööki ja toidukultuuri. Nii jõuabki Tareq Taylor välja Eestisse ja avastab unikaalseid, kuid eestlastele teinekord harilikena näivaid paiku, toite ja tegemisi.
Kahe episoodi jooksul viib Tareqi teekond teda Ööbiku gastronoomiatallu lambasüdamest tar-tari tegema, Põhjaka mõisa väärtuslikke hoidiseid uudistama ja Soomaa rahvusparki kanuutama ning pika ajalooga kama nautima. Lisaks näeme tema Eestimaa teekonnal südamlikku ja armsat kohtumist mitme kokaraamatu autori Merle Liivakuga, tehes üheskoos koduse õhtusöögi. Kalamatsi meiereis toodetud Esna kitsejuust pakub aga kokast saatejuhile unustamatu maitseelamuse.
Vaata kõiki isuäratavaid osi Tareq Taylori teekonnast Jupiterist.
Toimetaja: Kerttu Kaldoja