Eesti parimad toiduained: jäätis, püreesupp, džinn ja käsitööjook ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Foto: ERR

Eesti Toiduliit kuulutas esmaspäeva õhtul suvise "Ringvaate" saate otse-eetris välja tänavused parimad toiduained.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp tõdes, et koroonaviirus mõjutas ka parima toiduaine valimist, mistõttu lükkus nende väljakuulutamine edasi suvesse. Parimad toiduained valiti juba 26. korda.

Konkrusi kuldmärk anti välja neljas kategoorias:

Parim toiduaine 2020 - Premia 40 protsenti vähema suhkruga mango-passioni koorejäätis. Potisepp rääkis, et koorejäätis piimalaktoosi ehk piimasuhkruga on juba iseenesest päris magus ja kui panna sinna juurde jäätisele omaseid komponente, siis sealt ka jäätise magusus tuleb. Potisepp tõdes, et vähendatud suhkruga jäätisega tuleb inimesi isegi aastaid harjutada enne, kui see võib-olla päris omaks võetakse.

Potisepp märkis aga, et inimesed pööravad järjest rohkem tähelepanu toodete tervislikkusele ning jälgivad lisatud suhkrute sisaldust.

Eesti parim lisandväärtusega toode - Salvesti Presto ökoloogiline hernepüreesupp mündiga. Potisepp selgitas, et tegemist on mahetootega, mida on lihtne soojaks teha kas kodus või ka matkale kaasa võttes. Potisepa sõnul on selle toode juures ka tervislik aspekt, sest selles on kõrge kiudaine- ja valgusisaldus.

"See on kategooria, kus me väärtustame ka teadlastega koostööd, igasugust innovatsiooni nii pakendi kui ka toote sisu osas," lisas Potisepp.

Parim mittealkohoolne jook - Liviko Re-Crafted Crafter's Junibeer. Potisepp selgitas, et tegemist on käsitöönapsuga, mis on nullkulu põhimõttel valmistatud ehk Liviko teeb seda Crafter's Gini kõrvalt, kasutades ära džinni destillatsioonis töödeldud kadakamarju.

Parim alkohoolne jook - Saaremaa Rhu Gin. Potisepa sõnul on see ainus rabarberimaitsega ja rabarberi baasil tehtud džinn. Potisepa kinnitusel on rabarber hakanud üldse tegema Eesti toidutootmises uut tõusu.

Potisepp märkis, et sel aastal esitati konkursile palju selliseid tooteid, mis teda üllatasid. "Väga hea saak oli sel aastal," sõnas ta.

Hõbemärgid said:

Parim Piimatoode - Farmi Piimatööstuse Jogurtine toorpuder mustikate ja chia seemnetega

Parim valmistoode - Saarioinen Eesti Kaera-õuna pannkoogid

Parim kaste - Salvesti Vegan majonees

Parim pagaritoode - Leiburi Röst kaera- juuretisega

Parim magustoit - Premia 40 protsenti vähema suhkruga koorejäätis mango-passionvilja moosiga

Parim kalatoode - Vetteli Heimon Kala Õrnas soolas vikerforellifilee

Parim lihatoode - HKScan Estonia Talleggi Pool kana ürdivõiga küpsetuskotis

Parim puu- ja köögiviljatoode - Salvesti Muuti Ökoloogiline Õuna-mango-peedi-mustsõstrapüree

Parim kondiitritoode - Orkla Eesti Leigeri tume šokolaad tervete mandlitega

Piirkondlikud võidutooted:

Parim toode Lõuna-Eesti väikeettevõtelt - Siidrikoja ehedast õunamahlast pidupäevajook "Vahukass"

Parim toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõtelt - Sume Greeni smuutisegu "Sume Red"

Parim jook Lääne-Eesti väikeettevõttelt - Tohi Distillery TOHI Nordic Dry Gin Cloudberry Mist

Parim toode Virumaa väikeettevõttelt - Moe Handsa Sour Rowanberry (Pihlaka Handsa)

Parim toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõtelt - Puljongi Koorene Bechamel kaste

Parim jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt - Punch Drinksi Suvine ja kerge kokteil "Cucumber Spritz"

Eriauhinnad:

Rahva lemmik - Puljongi Koorene Bechamel kaste

Kaupmeeste lemmik - Liviko Re-crafted Crafter's Junibeer 0% vol

Tallinna ettevõtlusameti eriauhind - Be More Superfoodsi Be Active Red Velvet mustsõstra-mandli superfood toorbatoon

Toimetaja: Merili Nael

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: