Toidublogija Priit Vahar jagas lõkketoitude soovitusi ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Foto: Aurelia Minev/ERR

Toidublogija ja hobikokk Priit Vahar jagas "Vikerhommikus" soovitusi, milliseid toite lõkkes valmistada.

Näiteks soovitas Vahar teha lõkkekartuleid. Kartulite ümber võib mässida fooliumi, aga soovi korral võib kartulid ka ilma fooliumita kuuma tuha ja süte sisse panna. "Selline ilma fooliumita kartuli söömine muudab küll inimesed kõrvuni tahmaseks, aga rõõm on sellest vanast heast maitsest seda suurem," rääkis Vahar.

Lõkkekartuli juurde sobivad Vahari sõnul väga hästi või ja sool. Kel aega ja tahtmist, võib kartulite juurde ka ise ürdivõid valmistada. Selleks tuleb vahukoor n-ö üle vahustada, kuniks see võiks muutub. Eraldunud vadak tuleb ära valada ja seejärel lisada meelepäraseid ürte ja soola. Kes aga veel lihtsamalt läbi tahab saada, võib lihtsalt tavalisele võile ürte lisada. "Lõkkekartul ja ürdivõi on niivõrd hea kooslus, et ega sinna juurde väga midagi vaja ei olegi," ütles Vahar.

Juurviljadest soovitas Vahar valmistada näiteks lõkkepeeti, mille valmistamisega läheb umbes tund. "Peedile võib fooliumisse natuke seltsiks panna ka maitseaineid, ürte. Miks mitte tüümiani, vorstirohtu, köömneid. See oleks ka selline väga tore variant Eesti loodusest otsida ja tundma õppida meie enda looduslikke maitsetaimi," rääkis Vahar. Juurviljaseguna võib lõkkes valmistada aga näiteks sektoriteks lõigatud ja fooliumisse pakitud porgandeid, bataate, mugulsibulaid ja kaalikaid.

Liha võib aga valmistada otse sütel, eriti hea on nii valmistada veise antrekooti. Esmalt tuleb söed tuhast puhtaks teha nii, et need oleksid punased. Seejärel tuleb liha grilltangidega otse sütele panna, natukese aja pärast seda kergitada ja sellelt söetükid maha rapsida. Seda tegevust tasub korrata iga natukese aja tagant. Mõlemalt poolt tuleb liha praadida umbes minut kuni poolteist minutit. Maitsestada tuleb alles pärast liha lõkkelt võtmist ja lasta seejärel lihal paar minutit "rahuneda". "Talle jääbki selline eriti tõhus natuke krõbedus pealt, seest pehme mahlasus ja väga intensiivne lõkkemaitse," rääkis Vahar. Ta lisas, et sealiha saab teha kas fooliumiga küpsetades või hiljem fooliumis järelküpsemist tehes. Lambakintsu valmistamiseks tasub aga kuuma maapinna sisse kaevata auk, kuhu seejärel lihatükk mitmesse fooliumikihti pakituna kuueks tunniks asetada.

Lõkkekala valmistamiseks tuleks kasutada lehtpuust planku, millele kinnitatakse eelnevalt maitsestatud filee ja mis fikseeritakse seejärel lõkke kõrvale nii, et kala saaks ühtlaselt ja aeglaselt tulekumas küpseda. Haugi ja ahvenat saab aga küpsetada ka ajalehes. Kala sisikond tuleb enne küpsetamist eemaldada ja selle asemele lisada erinevaid ürte. Seejärel tuleb kala keerata märja küpsetuspaberi ja siis ka ajalehe sisse. "Ajaleht hakkab vaikselt kiht-kihi haaval kala ümber põlema ja söestuma. Kui ta on enam-vähem ära söestunud ja põlenud, siis ongi kala valmis ja see viimane kiht, mis on küpsetuspaber, hoiab kala ilusa ja puhta ning välja tulles ta ongi selline mõnus poolküpsenud, poolhautunud väga hea kala," rääkis Vahar.

Lõkkes võib savipotti kasutades teha ka hautist. "Savipotti võib panna ükskõik mida. Võib teha hernesuppi, võib teha kruubiputru, võib hautada herneid, ube, võib teha lihaga toitu, võib teha lihavaba toitu – aga just sellised toidud, mis tahavad pikka hautamist," rääkis Vahar.

Magustoiduks võib teha näiteks banaani šokolaadiga. Selleks tuleb võtta koorega banaan, sinna noaga pikuti sisselõige teha, seejärel banaanile šokolaaditükid lisada ja banaan fooliumisse mässida. Lisaks võib valmistada ka näiteks lehttaina keerde – selleks tuleb lehttaina ribad ümber pulga keerata ja neile kaneeli ja suhkrut lisada. Veel võib pulga ümber teha ka karaskit. Taina valmistamiseks on vaja rukki- või nisujahu, soola, küpsetuspulbrit, vett ja võid.

Toimetaja: Victoria Maripuu

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: