Süüriast pärit naine pakub eestlastele oma kodukoha hõrgutisi ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Foto: ERR

"Ringvaate" reporter Heleri All käis külas süürlanna Imanil, kes on oma perega Eestis elanud juba kolm aastat – vaaritab siin nüüd süüa teha ja naudib rahulikku, hirmuvaba elu.

Imani perekond jõudis ümberasustamise programmi kaudu Eestisse läbi Türgi ja Kreeka. Perekond hakkas kodumaalt põgenemise peale mõtlema siis, kui neil ei olnud enam võimalust oma lastele täisväärtuslikku elu pakkuda.

"Meile oli väga tähtis, et lapsed saaksid õppida ja koolis käia. Aga kui seda võimalust enam ei olnud, siis otsustasimegi ära tulla," selgitas ta ning lisas, et alguses oli neil Eestis keelebarjääri tõttu keeruline kohaneda, kuid nüüdseks saavad nad kenasti hakkama.

Tänaseks on Imani leidnud omale töökoha kodumaises toitlistusasutuses Köömen. Sealsed kokad, nagu ka Imani, on sisserändurid, kes soovivad ennast Eestis teostada ning keelt ja töökultuuri õppida.

"Tundsin ühte inimest, kes selles ettevõttes töötas ja hakkasin nendega koos süüa tegema. Alguses oli see väga väike ettevõtmine. Mõtlesime, et käime mõnel festivalil, pakume inimestele oma toitu ja vaatame, kuidas neile meeldib. Neile meeldis väga," märkis naine.

Lähis-Ida köögikunst on muidugi ohtlik. Näiteks Köömeni peremees Dan Prits elas Palestiinas kolm aastat, misjärel võttis ta kaalus juurde 15 kilogrammi. "Sõin ja nautisin seal palju ja kui tagasi tulin, tekkis nende maitsete järele igatsus," selgitas Dan, miks ta sellise äriga siin tegeleb.

Tänaseks töötab tema  köögis kaks kokka Süüriast ja üks Iraanist. Kõik nad valmistavad roogi oma perekondade ja kodukoha retseptide järgi. "Meil ei ole endal n-ö retseptipanka, pigem on vastupidi – ekspert on ikkagi kokk ise, kes tuleb oma retseptidega," lisas Dan.

Sisserändajatest töötajad saavad Köömnest lisaks esimesele töökogemusele ka keele baastaseme, aga Dan ei eelda, et nad tema juurde alatiseks tööle jääma peavad.

"Nad saavad juba ise valida, kas jätkavad siin Köömnes, lähevad mujale restorani tööle, avavad oma ettevõtte või lähevad kuskile toitlustusvaldkonnast väljaspoole tööle," selgitas Dan ning lisas, et Köömnest saadud eneseusk, motivatsioon, keeleoskus, töökogemus ja töökultuuri mõistmine avavad töötajatele palju uusi uksi.

Salaja loodavad Köömne töötajad ühel päeval oma restorani avada, kuid seniks valmistavad nad toite koduköögis.

Toimetaja: Melissa Mariel Korjus, Merit Maarits

Allikas: "Ringvaade"

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: