"Suus sulav Eesti" retseptid: kadakased räimed, õllesed ploomid ja õlle kogelmogel
Jaanuari alguses alustas ETV eetris uus saade "Suus sulav Eesti", kus peakokk Angelica Udeküll sõidab mööda Eestit ringi, et tutvuda põneva toidumaailmaga ning katsetada uusi retsepte. Virumaal proovis ta teha nii kadakasi räimi kui ka kaht magustoitu, mille mõlema komponendiks on tume õlu.
RÄIM KADAKASES MARINAADIS
1 kg räimefileesid
2 spl peenikest meresoola
1 spl suhkrut
½ tl värskelt purustatud musta Pipart
1 tl purustatud kadakamarju
1 keskmine mugulsibul
1 dl džinni
1 dl värskelt pressitud sidrunimahla
2 dl külmpressitud toiduõli
Raputa räimefileedele sool ja suhkur, sega läbi ning jäta vähemalt 30 minutiks maitsestuma.
Sega džinn, sidrunimahl, kadakamarjad ja õli ning lisa räimedele. Jäta räimed külmikusse paariks tunniks maitsestuma.
SUUS SULAV VIRUMAA RÄIMESALAT
Umbes 4-le
Paar peotäit randmaltsa lehti
16 kadakamarinaadis räimifileed
10 väikest keedetud kartulit
2 spl võid
soola
Prae kartulid võis ja maitsesta soolaga
1 keskmine värske kurk
2 spl liiv-merisinepit
1 tl peenikest meresoola
½ tl suhkrut
2 spl külmpressitud toiduõli
Koori kurk, tõmba sellest koorimisnoaga õhukesed viilud, maitsesta soola, suhkru, liiv-meresinepi ja õliga.
1 keskmine mugulsibul
1 tl peenikest meresoola
½ tl suhkrut
1 spl veiniäädikat või värskelt pressitud sidrunimahla
2 spl külmpressitud toiduõli
Koori sibul, lõika peenikesteks ribadeks, maitsesta soola, suhkru, happe ja õliga.
200 ml hapupiima
Peotäis murulauku
Soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
Vala hapupiim sõelale, et eraldada üleliigne vadak. Sega hapupiim soola, pipra ja hakitud murulauguga.
ÕLLE KOGELMOGEL
Retsept 6-le
6 tk (125 g) munakollast
125 g suhkrut
100 ml tumedat õlut
Eralda munakollased valgetest. Pane munakollased kuumakindlasse kaussi, lisa suhkur ja sega läbi. Tõsta kauss munakollastega kuumavee vannile ja pisevalt kloppides kuumuta, kuni tekib paks kreemjas mass (86 kraadini)
Vala kreem ümber jahedasse kaussi ja jätka kloppimist, kuni munakreemi jahtumiseni. Kui temperatuur munakreemis tõuseb liiga kõrgeks, tõmbab muna kokku ja kreemi asemel tekib munapuder.
Kui soovid maitset mahendada, võid lisada munakreemile pisut vahustatud vahukoort.
ÕLLESED PLOOMID
12 ploomi
1 spl võid
2 spl suhkrut
100 ml tumedat õlut
Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid ja lõika ploomi pooled veelkord pooleks. Sulata pannil või, lisa suhkur ja kuumuta madalal kuumusel kuni suhkur sulab. Lisa pannile ploomid ja karemelliseeri neid suhkrus mõned minutid.
Lisa ploomidele õlu ja kuumuta veel mõned minutid, kuni pool vedelikust on aurustunud ja ülejäänud vedelik muutunud siirupi laadseks.
Serveerimisel tõsta esmalt kaussi ploomid ja seejärel muna-õllekreem ehk kogelmogel.
Toimetaja: Kaspar Viilup