"Suus sulav Eesti" retseptid: kadakased räimed, õllesed ploomid ja õlle kogelmogel ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Foto: ERR

Jaanuari alguses alustas ETV eetris uus saade "Suus sulav Eesti", kus peakokk Angelica Udeküll sõidab mööda Eestit ringi, et tutvusta põneva toidumaailmaga ning katsetada uusi retsepte. Virumaal proovis ta teha nii kadakasi ploome kui ka kaht magustoitu, mille mõlema komponendiks on tume õlu.

RÄIM KADAKASES MARINAADIS

 

1 kg räimefileesid

2 spl  peenikest meresoola

1 spl  suhkrut

½ tl värskelt purustatud musta Pipart

1 tl purustatud kadakamarju

1 keskmine mugulsibul

 

1 dl džinni

1 dl värskelt pressitud sidrunimahla

2 dl  külmpressitud toiduõli

 

Raputa räimefileedele sool ja suhkur, sega läbi ning jäta vähemalt 30 minutiks maitsestuma.

Sega džinn, sidrunimahl, kadakamarjad  ja õli ning lisa räimedele. Jäta räimed külmikusse paariks tunniks maitsestuma.

 

SUUS SULAV VIRUMAA RÄIMESALAT
Umbes 4-le

 

Paar peotäit randmaltsa lehti

16 kadakamarinaadis räimifileed

10 väikest keedetud kartulit

2 spl võid

soola

 

Prae kartulid võis ja maitsesta soolaga

 

1 keskmine värske kurk

2 spl liiv-merisinepit

1 tl peenikest meresoola

½ tl suhkrut

2 spl külmpressitud toiduõli

 

Koori kurk, tõmba sellest koorimisnoaga õhukesed viilud, maitsesta soola, suhkru, liiv-meresinepi ja õliga.

 

1 keskmine mugulsibul

1 tl peenikest meresoola

½ tl suhkrut

1 spl veiniäädikat või värskelt pressitud sidrunimahla

2 spl külmpressitud toiduõli

 

Koori sibul, lõika peenikesteks ribadeks, maitsesta soola, suhkru, happe ja õliga.

 

200 ml hapupiima

Peotäis murulauku

Soola

Värskelt jahvatatud musta pipart

 

Vala hapupiim sõelale, et eraldada üleliigne vadak. Sega  hapupiim soola, pipra ja hakitud murulauguga.

 

ÕLLE KOGELMOGEL
Retsept 6-le

 

6 tk (125 g) munakollast

125 g suhkrut

100 ml tumedat õlut

 


Eralda munakollased valgetest. Pane munakollased kuumakindlasse kaussi, lisa suhkur ja sega läbi. Tõsta kauss munakollastega kuumavee vannile ja pisevalt kloppides kuumuta, kuni tekib paks kreemjas mass (86 kraadini)

Vala kreem ümber jahedasse kaussi ja jätka kloppimist, kuni munakreemi jahtumiseni. Kui temperatuur munakreemis tõuseb liiga kõrgeks, tõmbab muna kokku ja kreemi asemel tekib munapuder.

Kui soovid maitset mahendada, võid lisada munakreemile pisut vahustatud vahukoort.

 

ÕLLESED PLOOMID

 

12 ploomi

1 spl võid

2 spl suhkrut

100 ml tumedat õlut

 


Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid ja lõika ploomi pooled veelkord pooleks. Sulata pannil või, lisa suhkur ja kuumuta madalal kuumusel kuni suhkur sulab. Lisa pannile ploomid ja karemelliseeri neid suhkrus mõned minutid.

Lisa ploomidele õlu ja kuumuta veel mõned minutid, kuni pool vedelikust on aurustunud ja ülejäänud vedelik muutunud siirupi laadseks.

Serveerimisel tõsta esmalt kaussi ploomid  ja seejärel muna-õllekreem ehk kogelmogel.

Toimetaja: Kaspar Viilup

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: