Eesti kokad võistlesid kokkade olümpial erilise käsitöönoaga
Eesti kokad ei käinud kokkade olümpiale tavalise noaga, vaid Tõnu Arraku käe all valminud tööriistaga.
"Üks hea nuga on valmistatud käsitööna, selle noa taga on meister, mitte masin," ütles restorani CRU peakokk Dmitri Haljukov.
Üks Arraku nuga maksab üle 200 euro, Haljukov kasutab oma töös igapäevaselt umbes kolme Arraku kätetööd. "Tõnu noad on universaalsed noad," kiitis Haljukov, kes soovitas Arraku nuga just hakkimiseks ja lõikamiseks.
Arrak, kelle noad valmivad Saue külje all töökojas, tõdes, et pole oma töid kunagi kokku lugenud, kuid nuge on tema käe all valminud sadu. "Õnnestunud nuga või selle pilt võib levida tohutu kiirusega," tõdes Arrak, kelle nugasid kasutatakse ka USA toidutööstuses.
Arraku noad on auhindu pälvinud võistlustel üle Euroopa. Viimane neist tuli Pariisist võistlusel Salon International du Couteau d'Art et de Collection, kus Arrakut tunnustati parima sepistatud fikseeritud teraga noa eest.
Toimetaja: Rutt Ernits