Lavendel annab hõrku maitset ka toidule
Lavendlit kasutatakse sageli aroomivahendina, kuid sama edukalt võib seda kasutada toidule ja jookidele huvitava maitsenüansi lisamiseks.
Lavendel on peamiselt Lõuna-Euroopa maitsetaim, seda armastatakse eriti Prantsusmaal, kust on pärit ka kuulus maitsesegu herbes de Provence, mille koostisesse kuulub lavendel, rosmariin, basiilik ja nõmm-liivatee, kirjutab Maaleht.
Lavendliõisi, varsi ja lehti (kas värskeid või kuivatatud) võib kasutada grillimisel, lisades neid 15 minutit enne toidu valmimist söe hulka - lavendlis sisalduvad aromaatsed eeterlikud õlid annavad grill-lihale või -kalale suurepärase taimse suitsuse maitsenüansi.
Lavendliga võib maitsestada ka jooke ja marinaade. Näiteks saab teha healõhnalise ja vürtsika äädika, kui panna veiniäädika sisse paariks nädalaks tõmbama lavendliõied või üks osa lavendliõisi ja kolm osa kibuvitsa kroonlehti ning see sobib hästi näiteks puuviljasalatile maitse andmiseks.
Toimetaja: Silver Kuusik