"Köögikultuur" keskendus maitsvale taimetoidule
Raadio 2 saatejuht Eeva Esse ja toidublogija Kärt Peterson võtsid seekordses saates ette falafelite tegemise.
Õlis praetud kikerhernepallikesed ehk falafelid pärinevad Lähis-Ida köögist, kuid selle üle, kust täpselt, on palju vaieldud. "Köögikultuur" uuriski, miks on see nii ja mis põhjustel just falafel läänemaailma tänavatoidu kroonijuveeliks on saanud.
Retsept:
2 purki konserveeritud kikerherneid
2 keskmist mugulsibulat
6 küüslauguküünt
suur peotäis värsket peterselli
suur peotäis värsket koriandrit
1,5 tl soola
2 tl vürtsköömneid
0,5 tl tšillihelbeid (vürtsikamate jaoks lisa 1 tl)
2 tl küpsetuspulbrit
1 spl tahinit
2 spl sidrunimahla
1 dl jahu (nt. täistera nisu, speltanisu, kikerherne vm maheda maitsega jahu)
praadimiseks viinamarjaseemneõli
Puhasta sibulad ja küüslaugud, töötle köögikombainis peeneks. Kalla mass kombainist välja. Kurna kikerherned, lisa kõik ülejäänud koostisosad ja töötle “Pulse” meetodit kasutades mass selliseks, et kikerherned ei oleks ühtlaselt püreeritud vaid veidi koreda tekstuuriga. Lisa sibula-küüslaugumass ja pulseeri taigen ühtlaseks.
Vormi mass pallideks, praadimisel võid vajutada need veidi lapikuks. Kuumuta pann ja õli kuumaks, prae falafelid mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Kastme jaoks püreeri kõik koostisosad. Sega see salati hulka või pane wrapi vahele koos falafelite ja muu värske salatikraamiga.
Kuula saadet siit: