Olustvere hoidistemess tõestas, et moosi keetmisel eestlastel fantaasiat jagub
Olustveres 11. korda peetud hoidistemess tõestas taas, et moosi võib keeta peaaegu kõigest ja hoidiste valmistamise juures Eesti inimestel fantaasiast puudust ei tule.
Näitleja Loore Martma sai "Aktuaalselt kaameralt" esmapilgul võimatuna näiva ülesande - valida sadade moosikonkursile toodud hoidiste hulgast välja enda lemmik. Martma kutsus appi Ugala teatri direktori Kristiina Alliksaare ja koos saadi ülesandega hakkama uskumatult kiiresti, vahendas "Aktuaalne kaamera".
"Lea Viik oli teinud ühe vale kiivimoosi. Ma siis kohe mõtlesin, et misasi on vale kiivimoos. Proovisin, maitsesin - on ju roheline, on ju seemnetega, täpselt nagu kiivi, ja magus. Tuleb välja, et siin sees on roheline suvikõrvits ja mooniseemned. See on lihtsalt nii meeletult hea. Nii et Lea saab täna minult küll suured embused ja tänud," kirjeldas Martma.
Ta lisas, et ise eriti suur hoidistaja pole, kuid kirsid said suvel siiski purki pistetud. Mõni Olustverest nopitud põnevad retseptid aga alles ootavad järeleproovimist.
Moosi võib keeta ka arbuusikoortest. Koigi valla Astra talu perenaine Sirje Mehik eemaldab esmalt arbuusilt õhukese rohelise kile ning kooretükid keedab siirupis klaasjaks. Arbuusikoore moos oli laadal üks rahva lemmikuid.
Peaaegu veerand sajandit on Mehik valmistanud enda ja oma lähedaste tarvis ka gripimoosi. See pisut imeliku nimega hoidis sisaldab tomateid, küüslauku ja mädarõigast, aga ka pisut soola, suhkrut ja äädikat. Hakklihamasinast läbi lastud segu pannakse kohe purki ning sobib suurepäraselt soolaste toitude juurde.
"See on vana hoidis, umbes 1990. aastate algusest juba, aga mina panin sellele nimeks gripimoos, sest see on nii mõnus vürtsikas, et lööb kindlasti kohe nina lahti," selgitas Mehik.
Olustveres peetud moosilaata külastas tänagi sadu inimesi, kes nautisid ilusat ilma, head seltskonda ja Eesti toitu.
Toimetaja: Merili Nael