Kas teadsid, et igal aastal süüakse maailmas 7 miljardit šokolaadiküpsist?
Teaduskanalil National Geographic linastub täna kell 22 uue kuueosalise dokumentaalsarja „Toidulugu“ (Eat: The Story of Food) esimene osa, sari hakkab eetris olema laupäeviti.
Dokumentaalsarjas jagavad tuntud telenäod, kokad, ajaloolased ja teadlased televaatajatega jahmatavaid fakte toidu ajaloost ja tänapäevast.
„Toidulugu“ analüüsib inimeste toitumisharjumuste muutumist ning selle põhjustajaid, iga episoodi illustreerib hulk fakte, alates Mongoolia ratsanike toiduvalmistamise harjumustest kuni tänapäevase konservtoidu ja kananagitsate tekkimiseni. Teiste hulgas räägivad toidust Graham Elliott, kes on tuntud eelkõige saatest „Meisterkokk“, ning telenägu ja menukate kokaraamatute autor Nigella Lawson.
Sari annab ülevaate nii gastronoomiast kui ka kiirtoidukettide toiduvalmistamise põhimõtetest, harides televaatajat väga laias plaanis. Proovitakse leida vastuseid küsimustele, mida tähendab toit inimese jaoks, kuidas on meie suhtumine toitu ja toiduvalmistamisse ajas muutunud ning kuidas toit meid kultuuriliselt ja ka psühholoogiliselt mõjutab.
Kuueosaline dokumentaalsari „Toidulugu“ esilinastub National Geographic kanalil 21. veebruaril kell 22.00 ning jätkub laupäeviti. Dokumentaalsarja tootjad on Creative Difference ja National Geographic Studios.
Põnevaid fakte sarjast:
- Igal aastal süüakse maailmas 7 miljardit šokolaadiküpsist.
- Šimpansid veedavad kuus tundi päevast mäludes.
- Maailmas on üle 600 pastatüübi.
- 1492. aastal sõitis Kolumbus üle ookeani, et otsida pipart, mis oli tollal väärtuslikum kui kuld.
- Egiptuse püramiidide ehitajate päevapalk oli 3 või 4 pätsi leiba ja 2 gallonit õlut.
Toimetaja: Mari Kartau
Allikas: FOX