Hannes Hermaküla uuris, kuidas valmib kuulus Muhu leib

Video
18.04.2016 20:28
Rubriik: Meelelahutus

Muhu Pagari leivad on muutunud nii populaarseks, et inimesed peavad järjekorras ootama. "Ringvaade" käis uurimas, mis on leiva tegemise saladus.

"Elasime tegelikult perega viis aastat Muhus, olin nii öelda pensionil, ei teinud mitte midagi. Igav ei hakanud, aga raha sai otsa. Kuidagi tuli leib lauale, hakkasime sellega tegelema," ütles Muhu Pagari asutaja Martin Sepping "Ringvaatele".

Esialgu tegi ta leiba enda tarbeks, siis aga ilmnes, et see on väga hea. "Üks asi viis teiseni, alguses küpsetasin kolm leiba, siis juba viis. Helistasin külainimestele, kui olin neile korra proovida viinud, siis nad ütlesid, et too veel." Nii asus Sepping leiba küpsetama ning Muhu peal leivaringi sõitma.

"Põhiline saladus on juuretis. Siin sisalduvad bakterid peavad olema nii head, et need suudavad selle kergitada ilma pärmita, leib ei tohi kerkimise ajal hapuks minna." Muhu leiba hakkas mees tegema neli aastat tagasi, mingi osa sellest juuretisest on tema sõnul veel säilinud.

Muhu leivad kaalutakse ja pannakse vormi käsitsi, see eristab käsitööleiva tehaseleibadest. Mehe sõnul ei ole ta selleks sobivamat tehnoloogiat leidnud, kuigi on kuulnud, et kõvemad käsitööleiva tegijad segavad ka taina käsitsi. "Oma esimesed 500 leiba sõtkusin käsitsi, aga siis tundus, et kui pean ühe korra veel tegema siis käed kukuvad otsast ära."

Sepping ei ole arvudel silma peal hoidnud, kuid arvab, et nelja aasta jooksul on valminud umbes 300 000 leiba.

Toimetas
Jaanika Valk

Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}

Teade toimetusele edastatud

Sellelt Ip-aadressilt on ligipääs piiratud

Kommentaare veel ei ole. Ole esimene!

Vasta kommentaarile

+{{childComment.ReplyToName}}:
Vasta kommentaarile
Vasta

Laadi juurde ({{take2}})
Kommenteerimine on lubatud registreeritud kasutajatele!Olete sisseloginud kui {{userAlias}}
Nime väli peab olema täidetud
Mitte rohkem kui 50 tähemärki
Kommentaari väli ei saa olla tühi
Mitte rohkem kui 1024 tähemärki
{{error}}
Autendi ja kommenteeri ID-kaardiga.
Lisa uus kommentaar

täna etv2-s

foto
MoeKunstiKino Rätsepmeister Yohji Yamamoto (Yohji Yamamoto. Dressmaker, Saksa 2015)
Täna 22:05

Ngo The Chau intiimne portreefilm viimase neljakümne aasta mõjukama ja mõistatuslikuma moelooja, 73-aastase Jaapani oskusmeistri Yohji Yamamoto elust ning tööst. Yamamoto laseb vaatajal heita pilgu kardina taha ja avaldab oma kõige isiklikumaid mõtteid ning tundeid. Film heidab valgust Yamamoto kunstilisele lähenemisele ja loomeprotsessile, vastandades seda tema nägemusega tänapäeva moetööstusest ning suunast, kuhu Jaapan ja kogu maailm on teel.

täna raadio 2-s

foto
Agenda: kui kiusamine läheb internetti

Kell 13, saatejuht Eeva Esse

Miks otsustab keegi ühel hetkel teist internetis kiusama hakata ning kuidas peaks käituma kõrvalseisja, et õigel hetkel ohvrit märgata ja teda aidata? Selgitab psühholoog ja pereterapeut Kätlin Konstabel.


Küsime automüüjatelt, mida nad arvavad automaksust omaniku vahetumise korral.

Tehnikaminutites räägime Bam Margera äritegevusest Eestis.

R2 aastahiti hääletus!

Eesti Laul 2017

Jõulumüük ERR-i poes!