Türi festivalil jagati nõuandeid õunte säilitamiseks
Neljandat korda peetud Türi õunafestivalil sai küsida nõu, kuidas koduses keldris õunu üle talve säilitada või kuidas õunapuid lõigata ning soovijad said kaasa toodud õunad ka kohapeal mahlaks pressida.
Liia talu perenaine Reet Länkur peab parimateks õunasortideks, mida koduses keldris säilitada, sibulõuna ja Tartu roosi, kuid säilitusõunad tuleb õigel ajal puu otsast maha võtta, vahendas ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".
"Septembris peab juba hakkama jälgima, kuidas õun on valminud. Lõigatakse õun pooleks ja kui näed, et seal on õunaseeme juba natukene pruuniks läinud, siis on aeg see ära koristada," õpetas Länkur.
Kodustes tingimustes säilivad õunad kõige paremini kõrge laega keldris plastmasskastides, kindlasti kartulitest eraldi. Ajalehepaberit Länkur õunte vahele panna ei soovita.
"Vahel muutub kelder niiskeks ja siis on tunda, et ajaleht annab mekki ja rikub õuna maitset," põhjendas ta.
Türi aiandusseltsi juhi Liivi Lohvarti sõnul kärbitakse ja lõigatakse luuviljalisi üldjuhul sügisel ja puuviljalisi kevadel, kuid õigesti toimedes võib kõike seda teha ka sügisel. "Siin on muidugi teatud ohud. Kui lõikamisel osutub lõikepind suuremakas kui viis sentimeetrit, võiks katta lõikepinna pookevahaga. See aitab vältida seeneoste lendamist lõikepinnale ja haiguste teket," ütles Lohvart.
Ta soovitab piirata õunapuu kõrgust, ristuvad oksad ära lõigata ja võra kujundada kämblakujuliseks, sest sellised puud on tervemad ning paremad õunakandjad.
Kui õunad enam keldrisse või purki ei mahu, tuleks need mahlaks pressida.
Toimetaja: Karin Koppel