Pühadeaega sobib imehästi klassikaline inglise jõulukeeks ({{commentsTotal}})

Detsembri keskpaik on viimane aeg traditsioonilise inglise keeksi ahju pistmiseks, et see veel korralikult seista jõuaks ja tõeliselt maitsvaks muutuks.

Kalamaja kokaklubi perenaine Mari-Liis Iloveri sõnul on keeksi kõige olulisem koostisosa kausitäis alkoholis leotatud puuvilju. Tema soovitab puuvilju hoida kanges alkoholis: "Kas rumm, viski, Vana Tallinn võib ka olla," selgitas ta saates "Maahommik" ning lisas, et tegelikult on ta ise kasutanud ära mitmed pudelipõhjadesse seisma jäänud joogid ning kõik kokku valanud.

Lisaks võile, munale jahule jms, läheb kaussi riivitud tsitrusekoor ja mandlilaastud.

Koogi fenomen seisneb selles, et see püsib väga edukalt 3-4 nädalat värske ja on seetõttu imehea enne kiiret pühadeaega valmis teha. "Lastekook see ei ole, selleks võiks arvestada," rõhutas Ilover. Lastele sobilik keeks valmib näiteks mahlas või alkoholivabas glögis immutatud puuviljadega.

Kuidas kook valmib ja mida selle jaoks täpsemalt vaja läheb, vaata videost.

Retsept:

600 g kuivatatud hakitud puuvilju (näit. rosinaid, jõhvikaid, ploome, kirsse, aprikoose, soovi korral ka pähkleid)
1.5 dl konjakit, brändit, likööri või rummi+ lisaks hilisemaks immutamiseks
250 g pehmet toasooja võid
200 g suhkrut
4 suurt muna
1 apelsini koor
1 sidruni koor
275 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
2 tl kaneeli
100 g mandlilaaste
serveerimiseks tuhksuhkrut

Tükelda kuivatatud puuviljad ning vala peale alkohol. Lase üleöö kuni 24 tundi maitsestuda.
Vahusta pehme või suhkruga heledaks vahuks. Jätka vahustamist, lisa ükshaaval munad. Sega eraldi kausis jahu, küpsetuspulber, kaneel ja vanill. Riivi apelsinilt ja sidrunilt koor.
Lisa või-munakreemile jahusegu, seejärel sega juurde alkoholis leotatud puuviljad, riivitud tsitrustekoored ja mandlilaastud.
Tõsta tainas võitatud 2-liitrisesse vormi.
Küpseta 150-kraadises ahjus umbes 1,5 aega, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb. Lase veidi jahtuda ja tõsta vormist välja. Torka keeksi sisse puutikuga augud ja nirista peale 2 sl valitud alkoholi. Keera keeks tihedalt küpsetuspaberisse ja seejärel toidukilesse. Hoia kuni jõuludeni külmkapis.
Kord nädalas enne jõule “jooda” keeksi paari supilusikatäie alkoholiga. 5 päeva enne jõule ära enam immuta. Enne serveerimist sõelu keeksile tuhksuhkrut.

 

Toimetaja: Kerttu Kaldoja



Eesti Laul

Eesti Laulu poolfinaalide koosseisud on jagatud

Selgunud on, millised laulud kõlavad Eesti Laul 2018 esimeses ja teises poolfinaalis. Kuna finaalkontserdi vastu on huvi suur ja piletid peagi otsakorral, tulid müüki ka peaproovi piletid.

elu
ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: