Eesti leiva päev meelitas vabaõhumuuseumisse ({{commentsTotal}})

Tuhanded inimesed käisid Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päeval, kus sai vaadata rukkileiva saamislugu rehepeksust ja jahu jahvatamisest kuni küpsetamiseni.

Seletati ka, miks tainas enne ahju minekut peab peidus olema ja anti põrandaleiba maitsta, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Vabaõhumuuseumis Härjapea talus näidati leivapäeva tähtsaimat osa - leiva küpsetamist. Leivategemist käis taluperenaistele kunagi õpetamas kolleeg põllumajandusmuuseumist. Põhitarkus tuleb oma kogemustest ja leivategu käib tunde järgi. Taigen peidetakse kerkimise ajaks ära - et tuuletõmbust ei saaks.

Härjapea talu perenaise Birgit Salumäe õpetus kõlas nii: kõigepealt tuleb ahi kuumaks kütta - seal hulk puid ära kütta, nii umbes 2-3 tundi. "Selle järel söed välja tõmmata, ahi täiesti ära puhastada. Kuna meie teeme põrandaleiba, siis me panni ei kasuta - leib läheb otse ahju põrandale."

Vaata lähemalt videost.



Inimesed
Paremal Helina RistiParemal Helina Risti
Helina Risti vaatab filmide asemel unenägusid

Zebra Islandi solist Helina Risti unenäod on põnevust täis, mistõttu naine on loobunud isegi filmide vaatamisest.

elu
Foto avatud talude päevalt Võnnu vallas Kamelia turismitalus eelmisel aastal.Foto avatud talude päevalt Võnnu vallas Kamelia turismitalus eelmisel aastal.
Avatud talude päev saab avalöögi Tartumaal

Üle-eestiline avatud talude päev saab pühapäeval avalöögi Tartumaal Kambja vallas asuvas Kaspri talus – kokku võtab tänavu külalisi vastu 280 talupidamist ja põllumajandustootjat.

Tele/raadio
ETV ja ETV2 tähistavad filmidega režissöör Sulev Keeduse sünnipäeva

Homme tähistab režissöör Sulev Keedus 60. sünnipäeva ning sel puhul näitavad ETV ja ETV2 hinnatud režissööri kolme filmi.