Eesti leiva päev meelitas vabaõhumuuseumisse ({{commentsTotal}})

Tuhanded inimesed käisid Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päeval, kus sai vaadata rukkileiva saamislugu rehepeksust ja jahu jahvatamisest kuni küpsetamiseni.

Seletati ka, miks tainas enne ahju minekut peab peidus olema ja anti põrandaleiba maitsta, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Vabaõhumuuseumis Härjapea talus näidati leivapäeva tähtsaimat osa - leiva küpsetamist. Leivategemist käis taluperenaistele kunagi õpetamas kolleeg põllumajandusmuuseumist. Põhitarkus tuleb oma kogemustest ja leivategu käib tunde järgi. Taigen peidetakse kerkimise ajaks ära - et tuuletõmbust ei saaks.

Härjapea talu perenaise Birgit Salumäe õpetus kõlas nii: kõigepealt tuleb ahi kuumaks kütta - seal hulk puid ära kütta, nii umbes 2-3 tundi. "Selle järel söed välja tõmmata, ahi täiesti ära puhastada. Kuna meie teeme põrandaleiba, siis me panni ei kasuta - leib läheb otse ahju põrandale."

Vaata lähemalt videost.



Inimesed
Ita Ever: oleksin tahtnud rohkem filmides mängida

Margit Kilumets tegi kultuuriportaalile pika intervjuu Eesti teatri grand old lady Ita Everiga, fookuses tema kui filminäitleja.

elu
Uue Teatri kevadlaat möödunud aastalUue Teatri kevadlaat möödunud aastal
Tartu Uus Teater lõpetab hooaja laada ja tsirkusega

Tartu Uus Teater lõpetab oma üheksanda hooaja juba traditsiooniks saanud kevadlaadaga, millega seekord kaasneb ka tsirkusemelu.

Tele/raadio
ETVs alustab uus saatesari "Igaühe õigus"

Teisipäeval kell 20.05 jõuab ETV ekraanile uus saatesari "Igaühe õigus", mis võtab luubi alla kuus olulist inimõigust ning nendega seonduvad teemad.