Eesti pääses maailma mainekaima kokandusvõistluse finaali ({{commentsTotal}})

Restorani Farm peakokk Dmitri Rooz pääses Bocuse d´Or Euroopa eelvõistlusel 20 seast 11 parima hulka ja kindlustas sellega Eestile koha finaalis. Kokandusmaailma ihaldatuima võistluse finaal toimub 2017. aasta jaanuaris Prantsusmaal Lyonis.

Euroopa eelvooru võitis seekordne korraldajamaa Ungari. Hõbe ja pronks kuuluvad vastavalt Norrale ja Rootsile. Konkurentsist pudenesid ja Eesti seljataha jäid mitmed vanad ning tuntud gastronoomiamaad nagu Itaalia ja Hispaania. Finaali pääsesid veel peale esikolmiku Prantsusmaa, Island, Soome, Holland, Šveits, Belgia, Taani ja Eesti.

"Kõik läks sekundi pealt nii nagu treeninud olin. Meeskond töötas kui tervik. Suur õnn oli selles, et saime võistluste eel valida turult välja just need juurviljad, ürdid ja muud lisandid, millega olime kodus treeninud," jagas esimesi võistlusjärgseid muljeid Dmitri Rooz. "Soovin tänada fänne ja toetajaid ilma kelleta ei oleks Eestil võimalik sellisel suursündmusel silma paista. Olen väga õnnelik," märkis Rooz.

"Dima tegi parima töö eales. Kerge stress aitas keskendumisele kaasa. Meeskonnale tõi edu tohutu pühendumus ja distsipliin," kommenteeris võistleja tulemust Bocuse d´Or Eesti president Dimitri Demjanov. "Kogu tiim panustas selle nimel, et hoida Eesti lipp kõrgel ning tuua koju finaalikoht," lisas Demjanov.

Kui eelnevatel võistlustel on selgelt eristunud tugevamad ja nõrgemad sooritused, siis sel korral olid Demjanovi sõnul kõik 20 osalejat võrdväärselt head. "Põhjamaade ja Prantsusmaa kõrvale on tulnud uued võimekad gastronoomiariigid. Ilmne on kõigi suur soov pääseda gastronoomiakaardile," lisas ta.

Demjanov oli rahvusvahelise žürii liige ja hindas kalaroogi. "Ungari on teinud ääretult suure töö, nii võistluste korraldajana kui ka oma võistlusmeeskonnaga. Auväärne," sõnas Demjanov. Tema sõnul peegeldus poodiumikohtadele tulnud põhjala kokkade tööst taas respekt tooraine vastu, õiged valmistusviisid ja lihtsad lahendused.

Range reglemendiga konkursil tuli kokkadel viie ja poole tunni sees valmistada kaks võistlusrooga. Kalaroa kohustuslik põhitooraine oli tuurade perekonda kuuluv sterlet ning liharoog tuli valmistada punahirvest. Roozi menüüs sisaldusid ka Eestist kaasavõetud toorained: vabajooksu kanamunad, rukkijahu, eesti siider, kartulid, suvekõrvitsa õisikud, kadakamarjad, metsik tüümian ja puravikud.

Võistleja meeskonda kuulus 15 inimest. Võistlusareenil sai Roozile abiks olla commis chef ehk noorkokk Vladislav Borovik ja treener Pavel Djatškov.

Bocuse d'Or finaalvõistlusele on Eesti kokad varasemalt jõudnud juba kolmel korral. Kokku pürib Lyonis toimuvale lõppvõistlusele üle 60 riigi, kellest finaali jõuab 24. Eesti on nüüd kindlalt nende seas.

Toimetaja: Kerttu Kaldoja



"Kirsti elab Reykjavikis" peategelane rääkis elust Islandil: see on haldjamaa

Jarek Kasari laulu "Kirsti elab Reykjavikis" peategelane Kirsti Villard rääkis oma elust Islandil ja kirjeldas, kuidas sündis temast rääkiv lugu.

Aivar Mäe: ma olin halb laps

Rahvusooper Estonia juht Aivar Mäe avaldas, et oli nooruses halb laps, kelle pärast ema tihti koolis pidi käima.

Inimesed
Mart Helme mälu pandi otse-eetris proovile

"Vikerhommiku" saatejuht Taavi Libe valis eelmise nädala riigikogu istungitest kolme riigikogulase tsitaadid, et testida, kas EKRE esimees Mart Helme tunneb oma kolleegid kõigest hääle põhjal ära.

elu
Raua tänava saun tähistas 80. sünnipäeva

Tallinna üks vanemaid järjepidevalt tegutsenud avalikke saunu tähistas laupäeval 80. sünnipäeva ja sel puhul oli saunapäev veidi pidulikum.

Tele/raadio
"Meediatund" arutleb parem- ja vasakpoolsuse üle meedias

"Meediatund" toob täna raadioeetrisse parem- ja vasakpoolsuse meedias.

Eesti Laul
Ove Musting Zelmerlöwi numbrist: nii närvesöövat ülekannet ma ei mäletagi

Selle nädala lõpus jagatakse esmakordselt Eesti tele- ja filmiauhindu lisaks saatejuhtidele ja näitlejatele ka kaadri taha jäävatele inimestele, näiteks operaatoritele ja režissööridele. Parima režissööri auhinna nominent Ove Musting rääkis "Ringvaates" Måns Zelmerlöwi esinemise näitel Eesti Laulu režiitöö keerukustest.