Hannes Hermaküla uuris, kuidas valmib kuulus Muhu leib ({{commentsTotal}})

Muhu Pagari leivad on muutunud nii populaarseks, et inimesed peavad järjekorras ootama. "Ringvaade" käis uurimas, mis on leiva tegemise saladus.

"Elasime tegelikult perega viis aastat Muhus, olin nii öelda pensionil, ei teinud mitte midagi. Igav ei hakanud, aga raha sai otsa. Kuidagi tuli leib lauale, hakkasime sellega tegelema," ütles Muhu Pagari asutaja Martin Sepping "Ringvaatele".

Esialgu tegi ta leiba enda tarbeks, siis aga ilmnes, et see on väga hea. "Üks asi viis teiseni, alguses küpsetasin kolm leiba, siis juba viis. Helistasin külainimestele, kui olin neile korra proovida viinud, siis nad ütlesid, et too veel." Nii asus Sepping leiba küpsetama ning Muhu peal leivaringi sõitma.

"Põhiline saladus on juuretis. Siin sisalduvad bakterid peavad olema nii head, et need suudavad selle kergitada ilma pärmita, leib ei tohi kerkimise ajal hapuks minna." Muhu leiba hakkas mees tegema neli aastat tagasi, mingi osa sellest juuretisest on tema sõnul veel säilinud.

Muhu leivad kaalutakse ja pannakse vormi käsitsi, see eristab käsitööleiva tehaseleibadest. Mehe sõnul ei ole ta selleks sobivamat tehnoloogiat leidnud, kuigi on kuulnud, et kõvemad käsitööleiva tegijad segavad ka taina käsitsi. "Oma esimesed 500 leiba sõtkusin käsitsi, aga siis tundus, et kui pean ühe korra veel tegema siis käed kukuvad otsast ära."

Sepping ei ole arvudel silma peal hoidnud, kuid arvab, et nelja aasta jooksul on valminud umbes 300 000 leiba.

Toimetaja: Jaanika Valk



elu
Eurovisioon
Eesti Laul
ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: