Eesti tippkokk püüab täna pääsu olümpiale ({{commentsTotal}})

{{1399442481000 | amCalendar}}

Täna toimub Stockholmis kokkade olümpiaks nimetatud Bocuse d’Or Euroopa eelvooru esimene päev, kus kindla edasipääsu lõppvõistlusele tahab lunastada ka Eesti. Tänavune Eesti kandidaat Dmitri Haljukov on võistluseks treeninud üle kaheksa kuu, viimased päevad on ta veetnud Stockholmis sealse treeneri, tippkoka ja Bocuse d’Or 2009 hõbemedalisti Jonas Lundgreni juhendamisel.

7. ja 8. mail toimuval võistlusel tuleb viie ja poole tunni jooksul 14-liikmelisele, maailma kokkade paremikust koosnevale žüriile valmistada nii liha- kui kalaroog. Haljukov alustab võistlemist kell 10.20, kalaroog läheb ettekandmisele kell 15.20 ja lihavaagen kell 15.55 Eesti aja järgi. Võistlust on kohapeale sõitnud jälgima sadakond Eesti fänni, kokku mahutab tribüün 1400 pealtvaatajat.

Otseülekannet saab vaadata siin: http://www.bocusedor-europe.com/webtv-bocuse-d-or-europe-2014

Eesti peab oma võistluspäeval suutma silma paista vanade gastronoomiahiidude Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia, aga ka Bocuse d’Oril korduvalt koore riisunud Taani ja Norra kõrvalt. Žüriis esindab Eestit kokakunsti edendaja, Prantsuse Kulinaaria Akadeemia liige ja Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov.

Euroopa eelvooru kalaroa kohustuslikuks põhitooraineks on tursaliste perekonda kuuluv saida, lisaks Beloni austrid ja sinimerikarbid. Liharoog peab valmima Rootsi kohalikust põrsalihast. Koka loodud menüüs peab avalduma võistlejamaa rahvuslik eripära, samuti on ülesandeks tutvustada riigi toidukultuuri ja valitsevaid trende. Kodust võeti kaasa vajalikud töövahendid, köögiseadmed ja toorained. Võistlustöö garnituuris kasutatakse eestimaist rukkileiba, pohli, kartulit ja peekonit, astelpajumarju, kukeseeni, kõrvitsat, õunu ning Vana Tallinna likööri.

“Väga riskialdis ma pole, seega oli mu eesmärk tuua esile klassikalisi maitseid, mis on arusaadavad kõigile kohtunikele,” avaldab Haljukov oma võistlustöö kohta. Garnituuri raskusastme kohta ütles kandidaat, et viis tundi on tempokalt planeeritud. “Võistlusel on ju iga minut arvel,” lisas ta. Ranged reeglid kehtestavad ka selle, et võistluskööki lastakse kokad napilt tund aega enne algust ning valmiskujul ühtegi toorainet sinna kaasa võtta ei või.

Eesti võistlustöö raamistiku loob jaapani päritolu ja täiuslikku käsitööoskust nõudev origami. “Origami tähendab tervikliku skulptuuri loomist ühestainsast lehest ilma seda lõikamata. Hea kokk aga suudab oma loovust ja oskusi kasutades luua ühest tervest loomast täiusliku roa,” viitas Eesti Kulinaaria Instituudi eestvedaja Dimitri Demjanov köögifilosoofias tuntud “ninast sabani” lähenemisele. “Sealiha on eestlastele sajandeid tuttav kohalik tooraine, origami kaudu aga tahame näidata, et Eesti köök on lisaks juurte juures püsimisele ka rahvusvaheline,” märkis Demjanov.

Eesti kandidaadi seljatagust on pikal ja pingelisel treeningperioodil aidanud kindlustada 15-liikmeline meeskond. Võistlusareenil saab kandidaadile kohapeal abiks olla commis chef ehk noorkokk, kelleks on sel korral Dmitri Fjodorov restoranist Ribe. Võistluse ajal on kandidaadil veel lubatud suhelda boksitreener Emmanuel Willega, kes on juba mitmendat aastat Eesti võistlejaid nõustanud ning kes igapäevaselt restoranis Olde Hansa peakoka ametit peab. Võistluskandikute ja hõbetatud nõude valmistamisel tehti aga koostööd Eesti Kunstiakadeemia metallikunstnike ning teatrikunstnik Iir Hermeliiniga.

 Finalistid, kes pääsevad edasi Lyonis, Prantsusmaal 2015. aastal toimuvale lõppvoorule kuulutatakse välja neljapäeval kell 18.30-19.30 Eesti aja järgi.

Toimetaja: Rutt Ernits



Eesti Laul

Eesti Laulu poolfinaalide koosseisud on jagatud

Selgunud on, millised laulud kõlavad Eesti Laul 2018 esimeses ja teises poolfinaalis. Kuna finaalkontserdi vastu on huvi suur ja piletid peagi otsakorral, tulid müüki ka peaproovi piletid.

elu
Edward von Lõngus Christianias

Galerii: tänavakunstnik Edward von Lõngus tutvustab Eestit Kopenhaagenis

Eesti tipp-tänavakunstnik Edward von Lõngus jõudis üle-Euroopalise (R)estart Reality tuuriga Taani pealinna Kopenhaagenisse, püstitades kolme strateegiliselt olulisse asukohta Eestit tutvustavad kunstiteosed. Kaasaegse kunsti keskkonna NOAR eestvedamisel üllatavad digitehnoloogiaga põimitud silmapaistvad teosed kokku koguni kümne Euroopa pealinna elanikke.

Isesõitev traktor

"Ringvaade" proovis isesõitvat traktorit

Isesõitvad autod ei ole tänaseks veel poodidesse jõudnud, kuid juba on võimalik endale soetada isesõitvat traktorit. "Ringvaate" reporter Jüri Muttika käis üht sellist katsetamas.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: